

Świeżo ugotowany makaron charakteryzuje się idealną elastycznością i przyjemnym smakiem. Często gotujemy jednorazowo większą porcję i przechowujemy w lodówce na następny dzień. Niestety smak i struktura takiego makaronu mogą nie być już równie satysfakcjonujące. Jest jednak coś, co można zrobić, aby przywrócić mu utracone walory. Sprawdź, jak odtworzyć świeży smak wczorajszego makaronu.
Dlaczego makaron zmienia swój smak?
Świeżo ugotowany makaron zawiera dużo wody, a znajdujące się w nim cząsteczki skrobi tworzą przyjemną, miękką i sprężystą strukturę. Wraz z upływem czasu skrobia zaczyna zmieniać swoje położenie i wydzielać wodę ze swoich cząsteczek. W wyniku utraty wilgoci makaron stopniowo wysycha, traci swoją elastyczność i staje się twardszy. Z tego powodu makaron już po kilku godzinach zauważalnie zmienia swój smak i strukturę.

Jak to naprawić?
Proces utraty wilgoci w makaronie można nieco spowolnić, przechowując go, np. w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Ograniczenie dostępu do powietrza spowolni jego wysychanie, ale nie zatrzyma całkowicie utraty wilgoci. Jest to jednak proces w pełni odwracalny — nieświeży makaron wystarczy zalać na chwilę gorącą wodą, a następnie odcedzić jak zwykle. Wodę można delikatnie dosolić. Po takim zabiegu makaron odzyska świeży smak i sprężystą strukturę, a Ty zapomnisz, iż gotowałaś go wczoraj!