Bombaż to pojęcie, które raczej nie jest powszechnie znane. Pochodzi z towaroznawstwa i ma związek z zasadami bezpieczeństwa żywności. W ten sposób określane jest charakterystyczne wybrzuszenie opakowania, które nie znika po naciśnięciu. Najczęściej problem dotyczy produktów w puszkach, mięsa w opakowaniach, gotowych dań, soków oraz konserw.
REKLAMA
Zobacz wideo
Bombaż, czyli charakterystyczne wybrzuszenie. Co jest przyczyną tego zjawiska?
Przyczyną zjawiska jest zwykle fermentacja. Dochodzi do niej najczęściej w wyniku błędów w procesie produkcji, obróbki termicznej lub niewłaściwego przechowywania. Bombaż oznacza, iż w środku rozwija się już szkodliwa mikroflora, przez którą produkt się psuje.
W przypadku żywności fermentacja zachodzi, gdy drobnoustroje, takie jak bakterie lub drożdże, rozkładają składniki żywności. To rozkładanie może wydzielać gazy, które zwiększają ciśnienie wewnątrz opakowania, powodując jego wypaczenie
- dowiadujemy się z artykułu poświęconego tej kwestii, który ukazał się na blogu Technolog Żywności radzi.
Nigdy nie spożywaj takich produktów
Spożycie jedzenia z opakowania z bombażem może wiązać się z różnymi nieprzyjemnym konsekwencjami zdrowotnymi - między innymi silnym zatruciem pokarmowym. Poza tym szkodliwe substancje, które wytworzyły się w procesie fermentacji, mogą prowadzić do poważnych problemów trawiennych. Dlatego też choćby jeżeli termin ważności jeszcze nie minął, a znajdziemy produkt z bombażem w swojej lodówce, najlepiej gwałtownie się go pozbyć. Natomiast jeżeli zobaczymy takie opakowanie w sklepie, warto zgłosić ten fakt obsłudze. Jak często robisz zakupy spożywcze? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.