Co jedzą wegetarianie w czasie ogniska?

rozmowki-kobiece.pl 20 godzin temu

Gdy przeszłam na wegetarianizm ogniska stały się dla mnie wyzywaniem. Nie dlatego, iż chciałam zjeść kawałek kiełbasy, ale dlatego, iż lubiłam trzymać patyk nad ogniem i coś podpiekać. Oczywiście pierwszym wyborem stał się chlebem z serem, ale nie samym chlebem żyje człowiek.

Wegetariańskie batony na ognisko

Nigdy nie miałam problemu z kreatywnym myśleniem. Ognisko? Wegetarianie? Spójrzmy, co mamy w zapasach?
Większym problemem jest nazwanie nowej potrawy, bo wegańska kiełbasa mnie nie bawi. A skoro swoją potrawę zawiniłam w folię ( tak, jak robi się czasem kaszankę) to może baton ( nie ma bezpośredniego odnośnika do mięsa)
Zatem niech będzie baton ( nie wegańska kaszanka, bo tym razem nie było kaszy)

Pogoda się wyklarowała. Ognisko przygotowane, kiełbasa wyjęta... A wegetarianie?
Zrobiłam szybki przegląd produktów.
Wymieszałam, zawiniłam, położyłam na kamieniach. Podpiekło się, podgrzało.
- Hej, daj przepis na te Twoje wege folijki z ogniska. Były pyszne!
- Nie mam. To był przegląd zapasów, ale napiszę, będzie na blogu.

Przepis na wegańskie danie ogniskowe

Torebka ryżu lub pół szklanki
Puszka czerwonej fasoli
3 łyżki proszku z suszonych grzybów wędzonych ( można zastąpić zwykłymi suszonymi grzybami i dodać wędzoną paprykę)
1 łyżka mielonej kolendry
3 łyżki siemienia lnianego
Majeranek, sól, papryczka chilli w proszku.
2-3 łyżki oliwy z oliwek


Ryż gotujemy. Fasolę odcedzamy, przesypujemy do miski i ugniatamy widelcem. Łączymy z ryżem (mnie został z obiadu dla gości).
Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Mieszamy aż ryż przestanie być w grudkach.

Rozkładamy folię aluminiową.
Dłonie skrapiamy oliwą i formujemy batoniki. Układamy na folii i zawijamy.
A potem wystarczy położyć na brzegu ogniska lub na grillu i podpiec.


Smacznego!
Jeśli masz ochotę poznać więcej moich przepisów, to przez cały czas w sprzedaży jest ebook "Jemy chwasty czyli łąka na talerzu" https://kobiecerozmowki.v.1cart.eu/cart/?product=jemy-chwasty-czyli-laka-na-talerzu




Idź do oryginalnego materiału