Pyszne i orzeźwiające ciasto z śmietankowo truskawkowym musem w pięknych barwach. Wykonasz je błyskawicznie, bez pieczenia dosłownie w 15 minut. Najwięcej czasu zajmuje jedynie oczekiwanie na schłodzenie ciasta w lodówce.
Ciasto zebra śmietankowo truskawkowa – składniki:
Podane składniki są na małą blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm. Szklanka to pojemność 250 ml.
Składniki na masę śmietanową:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka)
- 1 galaretka cytrynowa
- 3/4 szklanki wrzątku
Składniki na masę truskawkową:
- 600 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 3/4 szklanki wrzątku
Wierzch deseru:
- 200 g truskawek (około)
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wrzątku
PS Dodatkowo na spód ciasta możemy wyłożyć biszkopty. Ja zrobiłam ciasto bezglutenowe 🙂 bez biszkoptów.
Sposób wykonania śmietankowo truskawkowej zebry.
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 misek, szklanki, blaszki 22 x 22cm, miksera.
Ciasto jest na małą blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm. Robienie ciasta najlepiej zacząć od masy truskawkowej, gdyż dłużej tężeje.
Do miski wlewam śmietankę 30 % oraz dodaję mascarpone. Całość miksuję na wysokich obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.
Krok 1. Masa śmietankowa
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku. Następnie studzę (wkładam do miski z zimną wodą). Gdy całkiem wystygnie, wlewam do masy śmietanowej i miksuje na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.
Krok 2. Masa truskawkowa.
Truskawki myję i pozbawiam szypułek. Następnie blenderuję.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku i dodaję do musu truskawkowego. Mus oczywiście schładzam do momentu, aż zacznie gęstnieć. Z pewnością początkowo jest trochę za bardzo płynny w stosunku do masy śmietanowej (schładzam w lodówce, pilnując, by za mocno nie stężało).
Krok 3. Wykładam masy na blaszkę.
Formę do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia. Spód możesz wyłożyć także biszkoptami. Obie masy wykładam na przemian po około 3 łyżki na środek blaszki lekko dociskając każdą warstwę.
Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie wyjmuję i na wierzchu układam truskawki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w około 400 ml wrzątku. Po wystudzeniu wylewam na truskawki ( można poczekać, aż zacznie lekko tężeć). Po wylaniu galaretki, ciasto ponownie wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
Pyszny i orzeźwiający deser jest już gotowy. Życzę smacznego! Polecam też ciasto z truskawkami:
Szybkie ciasto z truskawkami