Ciasto zebra śmietankowo truskawkowa

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Pyszne i orzeźwiające ciasto z śmietankowo truskawkowym musem w pięknych barwach. Wykonasz je błyskawicznie, bez pieczenia dosłownie w 15 minut. Najwięcej czasu zajmuje jedynie oczekiwanie na schłodzenie ciasta w lodówce.

Ciasto zebra śmietankowo truskawkowa – składniki:

Podane składniki są na małą blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm. Szklanka to pojemność 250 ml.

Składniki na masę śmietanową:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Składniki na masę truskawkową:

  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Wierzch deseru:

  • 200 g truskawek (około)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wrzątku

PS Dodatkowo na spód ciasta możemy wyłożyć biszkopty. Ja zrobiłam ciasto bezglutenowe 🙂 bez biszkoptów.

Sposób wykonania śmietankowo truskawkowej zebry.

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 misek, szklanki, blaszki 22 x 22cm, miksera.
Ciasto jest na małą blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm. Robienie ciasta najlepiej zacząć od masy truskawkowej, gdyż dłużej tężeje.

Do miski wlewam śmietankę 30 % oraz dodaję mascarpone. Całość miksuję na wysokich obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.

Krok 1. Masa śmietankowa


Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku. Następnie studzę (wkładam do miski z zimną wodą). Gdy całkiem wystygnie, wlewam do masy śmietanowej i miksuje na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.

Krok 2. Masa truskawkowa.
Truskawki myję i pozbawiam szypułek. Następnie blenderuję.


Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 3/4 szklance wrzątku i dodaję do musu truskawkowego. Mus oczywiście schładzam do momentu, aż zacznie gęstnieć. Z pewnością początkowo jest trochę za bardzo płynny w stosunku do masy śmietanowej (schładzam w lodówce, pilnując, by za mocno nie stężało).

Krok 3. Wykładam masy na blaszkę.
Formę do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia. Spód możesz wyłożyć także biszkoptami. Obie masy wykładam na przemian po około 3 łyżki na środek blaszki lekko dociskając każdą warstwę.

Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie wyjmuję i na wierzchu układam truskawki.

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w około 400 ml wrzątku. Po wystudzeniu wylewam na truskawki ( można poczekać, aż zacznie lekko tężeć). Po wylaniu galaretki, ciasto ponownie wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.

Pyszny i orzeźwiający deser jest już gotowy. Życzę smacznego! Polecam też ciasto z truskawkami:

Szybkie ciasto z truskawkami

Idź do oryginalnego materiału