"Ciasto salceson" wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem, ponieważ w PRL-u było wielkim hitem. Jego walory smakowe i prostota sprawiają, iż także dziś może z powodzeniem odnaleźć się na polskich stołach.
To alternatywa dla tradycyjnej szarlotki czy brownie. Bije je zresztą na głowę pod względem smaku i łatwości przygotowania. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne jabłek, dlatego pasuje na każdą okazję. Sprawdź, jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku.
Ciasta z jabłkami to nie tylko szarlotka. "Ciasto salceson" z PRL-u skradnie twoje serce
Czego jak czego, ale jabłek na polskich wsiach nigdy nie brakowało. Stąd też jednym z kultowych ciast PRL-u było wówczas "ciasto salceson", które zachwycało smakiem mimo banalnie prostej receptury.
Pomimo dość specyficznej nazwy, "ciasto salceson" nie zawiera mięsa. Nie ma w nim ani grama popularnej wędliny, za to jest miękkie, puszyste i aromatyczne, a smak jabłek czuć w nim nie gorzej niż w tradycyjnej szarlotce. To naprawdę smaczny deser z łatwo dostępnych kwaśnych antonówek, który twoi goście pokochają.
Czytaj również: Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu
Prosty przepis na "ciasto salceson". Tych składników potrzebujesz, aby go przygotować
W związku z tym, iż ciasto salceson powstawało w czasach, kiedy liczyła się oszczędność, składniki potrzebne do jego przygotowania nie mogły być drogie. To tylko kilka tanich produktów, które kupisz w każdym markecie.
Składniki na ciasto salceson:
- jabłka - 6 sztuk
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajka - 4 sztuki
- kakao - 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- olej roślinny - 0,5 szklanki
- cynamon - do smaku
- cukier puder - do smaku
Może cię zainteresować: Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne
Jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku? To nic trudnego, a wychodzi przepyszne
Jabłka dokładnie obierz i pokrój w kostkę. Odstaw je na bok, wyciągnij z szafki miskę, wbij o niej jajka i wsyp cukier. Zmiksuj zawartość naczynia tak, by utworzyć jednolitą, puszystą masę, dodając także stopniowo olej roślinny.
Dołóż sypkie produkty: kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cynamon i mąkę, a następnie wymieszaj całość. Dołącz odłożone wcześniej na bok jabłka i ponownie wymieszaj składniki.
Blachę średniej wielkości wyłóż papierem i wlej do niej masę. Włóż ciasto salceson do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu deser udekoruj cukrem pudrem.
Zobacz też:
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć