Ciasto Maurycy jest hitem. Tak pysznego jeszcze nie robiłeś

shareinfo.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: ciasto Maurycy


fot. screen Youtube / @smakikatriny

W Polsce najpopularniejszymi rodzajami wypieków są serniki, jabłeczniki, makowce i ciasta z sezonowymi owocami. Nie mamy nic przeciwko, bo każdy przyrządza takie desery, jakie chce. Ale szkoda byłoby zaprzepaścić ten przepis na ciasto Maurycy. To połączenie ciasta makowego, ciasto miodowego i kremu budyniowego. Każdy, kto spróbuje tego wypieku, zaniemówi z wrażenia.

Ciasto Maurycy to słodka nowość, która umili wiosenne popołudnia. Ta receptura okazuje się ponadprzeciętna i gdy raz ją wypróbujesz, będziesz do niej wracać wielokrotnie. Pracy wydaje się wiele, ale to tylko pozory. Zobacz, jakie składniki będą potrzebne.

Przepis na ciasto MAURYCY

Składniki:
Ciasto miodowe
2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej + odrobinę do podsypania
100 g masła lub margaryny
4 łyżki miodu
pół szklanki cukru
1,5 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto makowe
5 łyżek suchego maku
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Krem
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g każdy
200 g masła
pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Na budyń: z mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządź gesty krem. Ostudź go.

Umieść w naczyniu składniki na blat miodowy i wyrabiaj manualnie lub robotem z hakiem. Podziel ciasto na pół. Jedną część rozwałkuj i wylep nią dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożone pergaminem. Piecz ciasto w temp. 180°C przez ok. 12 minut, aż się zarumieni, ostudź. Identycznie potraktuj drugą połowę masy. Powinieneś mieć 2 blaty.

Na ciasto makowe: oddziel żółtka od białek i białka ubijaj na sztywno, potem nieustannie mieszając, wsypuj cukier i ucieraj, aż się rozpuści. Wtedy dodawaj żółtka i miksuj na mniejszych obrotach. Na końcu wsyp mak, mąkę i proszek, krótko mieszaj na jednolite ciasto. Przelej je do formy z pergaminem i piecz w 180°C przez ok. 20 minut.

Na krem: miękkie masło ubijaj na puszysty krem, potem etapami przekładaj budyń w temp. pokojowej.

Na spodzie formy umieść jeden blat miodowy i posmaruj go 1/2 porcji kremu, wygładź. Przykryj go ciastem makowym, rozprowadź na nim resztę masy budyniowej i umieść ciasto miodowe. Deser jest gotowy. Trzeba go włożyć do chłodziarki na całą noc.

Sprawdź też przepis na ciasto Stefanka bez pieczenia

Idź do oryginalnego materiału