Bardzo szybkie i proste ciasto leniwej synowej, które zachwyci każdą teściową. Jestem pewna, iż nie tylko ją. U mnie w domu każdy zachwycał się smakiem tego deseru. Ciasto leniwej synowej bez pieczenia robi się w około 20 minut, więc naprawdę jest bardzo szybkie do wykonania. Deser zdecydowanie dla osób lubiących sporą dozę słodyczy.
Bardzo lubię robić ciasta bez pieczenia. Po pierwsze są bardzo proste i szybkie w zrobieniu, a po drugie za każdym razem się udają. Z racji, iż najczęściej wyłożone są pysznymi kremami, smakują rewelacyjnie. Z moim ostatnim odkryciem, czyli ciastem leniwej synowej jest tak samo. W deserze można się zakochać po pierwszym kęsie. Uwaga ciasto jest bardzo słodkie, ale do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty nadaje się idealnie. jeżeli bym coś miała zmienić, to dodałabym warstwę dżemu porzeczkowego dla przełamania smaków.
Ciasto leniwej synowej składniki:
Podane składniki są na blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm lub 24 x 24 cm.
- 400 g herbatników ciemnych lub jasnych
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 puszka kajmaku (400g)
- 150 g chałwy do posypania deseru
PS. Dodatkowo możesz dodać dżem porzeczkowy na jednej z warstw herbatników. Dzięki temu przełamiesz słodki smak ciasta.
Sposób wykonania ciasta leniwej synowej
Do wykonania ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, blaszki o wymiarach 26 x 26 cm lub 24 x 24 cm.
Formę do ciasta wyścielam papierem do pieczenia. Na dno blaszki układam warstwę herbatników. Najlepsza jest oczywiście niezaokrąglona blaszka, w której łatwiej układa się rogi bez potrzeby docinania herbatników. jeżeli zachodzi potrzeba, to docinam herbatniki, aby nie było pustych miejsc.
Do miski wkładam mascarpone. Wlewam śmietankę 30% i dodaję 3/4 puszki kajmaku. Całość miksuję na wysokich obrotach do czasu, aż uzyskam gęsty krem.
Na ułożone herbatniki wykładam połowę kremu, którą przykrywam kolejną warstwą herbatników. Następnie na warstwę herbatników ponownie wykładam warstwę kremu, który oczywiście wyrównuję. Na masę wykładam 3 warstwę herbatników.
Wierzch deseru smaruję pozostałą częścią kajmaku i posypuję pokruszoną chałwą.
Ciasto po zrobieniu umieszczam w lodówce na minimum 8 godzin. Najlepsze jest po schłodzeniu, a najlepiej kroi się, gdy herbatniki lekko zmiękną od kremu. Polecam i życzę smacznego.
Ciasto leniwej synowej w smaku i wyglądzie przypomina starego, poczciwego 3 bita. Polecam mój wcześniejszy przepis 3 bit z krakersami.