Ciasto, które zjesz i na śniadanie i na deser!

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Jeśli owsianka na śniadanie to nie Wasza bajka, to może przypadnie Wam do gustu owsiana krajanka z marmoladą. To coś w rodzaju owsianych batonów w mojej wersji – z dodatkiem domowej marmolady z owoców i nasion chia.

Domowa owsiana krajanka z marmoladą – zdrowy comfort food

W przepisie znajdziecie sporo składników z kategorii superfoods, dzięki którym ciasto jest naprawdę sycące. Bez problemu zastąpi poranną owsiankę, drożdżówkę albo choćby drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smakuje trochę jak deser, ale z czystym sumieniem można sięgnąć po nią z samego rana.

Owsiana krajanka to takie ciasto-kruszonka – trochę się sypie, ale bez problemu da się je pokroić na kawałki i wziąć do ręki. Można je przygotować na kilka różnych sposobów, w zależności od tego, co akurat macie w kuchni albo jaką wersję wolicie.

Zamiast dulce de leche możecie dodać miód, a jeżeli zależy Wam na wersji wegańskiej – masło spokojnie da się zastąpić olejem kokosowym. Dla fanów niskowęglowodanowych wypieków sprawdzą się zamienniki cukru, takie jak erytrytol.

W środku znajdziecie domową marmoladę z owoców jagodowych, zagęszczoną nasionami chia – bez żelatyny, bez zbędnych dodatków. I tutaj też możecie eksperymentować: mniej cukru, więcej owoców, albo całkowicie bez cukru, jeżeli wolicie lżej.

Płatki owsiane w wypiekach

Nie tylko do owsianki! Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w domowych ciastach, ciastkach i crumble’ach. Są sycące, zdrowe i nadają wypiekom przyjemną teksturę oraz lekki orzechowy posmak. Na moim blogu znajdziecie sprawdzone przepisy na szybkie, codzienne wypieki z owsianym twistem – idealne na śniadanie, do kawy albo na słodką przekąskę w ciągu dnia.

Jutro niedziela, więc podrzucam ten przepis na owsianą krajankę z marmoladą – to ciasto idealnie pasuje do leniwej kawki. jeżeli lubicie szybkie wypieki z płatkami owsianymi, to koniecznie spróbujcie też mojego ciasta owsianego z morelą i czekoladą – proste, wilgotne i naprawdę pyszne.

Dla fanów owocowych deserów polecam crumble ze śliwkami – rozgrzewający, aromatyczny i pachnący cynamonem. A jeżeli wolicie coś do chrupania, to też się coś znajdzie! Cudownie chrupiące ciastka owsiane z kawałkami czekolady na pewno trafią w Wasz gust.

Bo najlepsze ciasta to te, które robi się gwałtownie – owsiana krajanka z marmoladą

Muszę dodać, iż to ciasto robi się naprawdę błyskawicznie – szybkie w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu. Tak właśnie lubię. Po porannej kawie od razu się za nie zabrałam. Nim się obejrzałam (a adekwatnie zanim skończyłam mój poranny trening), ciasto było już gotowe. I wtedy przyszedł ten najlepszy moment – kawa i zasłużony kawałek jeszcze lekko ciepłej krajanki.

Owsiana krajanka z marmoladą i chia

Drukuj
Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 35 min 35 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto owsiane

210 g płatków owsianych

100 g mąki pszennej

80 g masła, zimnego

2 czubate łyżki masła arachidowego, niesłodzonego

3 czubate łyżki dulce de leche

50 g pestek dyni

1 łyżka nasion babki płesznik

1 łyżka łuskanych nasion konopi

szczypta soli do smaku

Marmolada z chia

130 g cukru trzcinowego

300 g mrożonej mieszanki z owoców jagodowych

50 g nasion chia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki odważyć i umieścić w dużej misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, dulce de leche oraz masło orzechowe. Doprawić solą. Rozcierać składniki opuszkami palców do uzyskania konsystencji kruszonki.
  2. Zamrożone owoce i cukier wsypać do małego garnka. Gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Gdy marmolada zacznie bulgotać i się pienić, to znak, iż większość wody odparowała i masa zgęstniała. Zdjąć garnek z ognia, wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać z marmoladą. Odstawić na bok.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30 × 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać połowę kruszonki i równomiernie rozprowadzić. Docisnąć. Na wierzchu rozsmarować marmoladę, a następnie posypać resztą kruszonki i ponownie docisnąć.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC z termoobiegiem. Piec przez 20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i pokroić jeszcze ciepłe. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału