“Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. W wersji ze zmielonych płatków owsianych i kaszy jaglanej. Możesz użyć klasycznej jasnej mąki orkiszowej, jeżeli nie zależy Ci na bg wypiekach”

Składniki:
200 g zmielonych płatków owsianych (w wersji bg z certyfikatem)
150 g zmielonej bardzo drobno kaszy jaglanej
200 g zimnego masła
150 g cukru kokosowego lub trzcinowego
1 jajko
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dowolne owoce np. Śliwki, jabłka,borówki, jagody*
Przygotowanie:
Śliwki przekroić i pozbyć się pestki. jeżeli używasz jabłek, obierz i pokrój na ósemki.
Przygotuj kruszonkę, wymieszaj gwałtownie wszystkie składniki (masło pokrojone) lub posiekaj na stolnicy, możesz też zrobić to rękoma- byle szybko, aby masło nie zaczęło się topić.
Ciasto wykładaj do foremki wyłożonej papierem- 1/2 porcji na spód, na to owoce. I drugą część kruszonki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.
Ciasto najlepiej kroi się jak chwilę przestygnie, ale czy będziesz czekać to już twoja decyzja.
Można podać z kleksem mascarpone, śmietana, jogurtem, lodami.
*jeśli dodasz owoce, które puszczają sporo wody jak truskawki, jagody, to do owoców dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj, dopiero wtedy wykładaj na ciasto.
