Ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami

tygodnikprogram.com 3 godzin temu

Składniki:

  • 300 g dyni (puree),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • garść orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 365°F i przygotuj keksówkę, smarując ją tłuszczem. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce połącz cukier z olejem, a następnie dodaj jajka i puree z dyni. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj posiekane orzechy. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce, a następnie pokrój na kawałki.

Idź do oryginalnego materiału