Na pierwszy rzut oka ciasto drożdżowe jest łatwe do zrobienia. Powinno wyjść idealne, jeżeli mamy sprawdzony przepis, a czasem mimo dobrej receptury wciąż nie chce urosnąć. zwykle skupiamy się na samym czasie jego wyrastania. Okazuje się, iż znaczenie mają choćby najmniejsze szczegóły, w tym zimna miska.
Przez te szczegóły ciasto drożdżowe nie rośnie
Ciasto drożdżowe najczęściej nie rośnie przez stare, zepsute drożdże albo te, które były zalane gorącym lub zimnym mlekiem (powinno być ciepłe, jego temperatura nie może wynosić więcej niż 37 stopni Celsjusza).
Masa nie podwoi swojej objętości przy nieodpowiedniej temperaturze otoczenia. Drożdże potrzebują ciepła - nie wystarczy, iż przykryjemy miskę ścierką, jeżeli postawimy ją w zimnym pomieszczeniu bądź tam, gdzie panuje przeciąg.
Mało kto zwraca uwagę na miskę, w której rośnie ciasto na drożdżowca. Większości osób wydaje się mało istotna. Musimy jednak mieć świadomość, iż w zimnym naczyniu nie ma mowy o dobrym wyrastaniu masy.
Trik z miską na wyrośnięcie ciasta drożdżowego
Do ciasta drożdżowego najlepiej wybrać metalową, szklaną albo ceramiczną miskę. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Plastiki szybciej się wychładzają, a więc będzie trudniej utrzymać w nich odpowiednią temperaturę do wyrastania masy.
Właśnie dlatego warto zastosować trik z miską, który polega na jej podgrzaniu. Dzięki niemu ciasto w mig ruszy do góry. Jak zatem podgrzać zimne naczynie?
Możemy zrobić to na kilka sposobów. Pierwszy z nich polega na wyparzeniu miski wrzątkiem - wlewamy do niej gorącą wodę, chwilę odczekujemy, wylewamy zawartość naczynia i osuszamy je.
Polecamy też wstawienie miski do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza na kilka minut. Szybszą metodą jest natomiast podgrzanie jej w mikrofalówce - wystarczy kilkanaście sekund.
Inny sposób to kąpiel wodna metalowego bądź szklanego naczynia. Wówczas wstawiamy je do większej miski z gorącą wodą na kilka minut.
Pamiętajmy również o tym, iż naczynie z ciastem drożdżowym powinno stać w miejscu o temperaturze wynoszącej od 30 do 35 stopni Celsjusza. Warto więc włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika lub przykryć kocem.
Podsumowując, zmiana miski, jej podgrzewanie i odpowiednie przechowywanie może znaczącą wpłynąć na wysokość ciasta drożdżowego. Ten drobny szczegół sprawi, iż wypiek w końcu się uda.
Zobacz też:
Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie
Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek