Ucierane ciasto cytrynowe z kremem mascarpone i lemon curd to trochę zabawy, trochę bałaganu w kuchni, ale efekt? Bajka! Idealne ciasto na Wielkanoc – wilgotne, aromatyczne, pachnie cytryną tak bardzo, iż obudzeni tym zapachem sąsiedzi mogą zapukać z widelcem w ręku.
Ciasto cytrynowe – kwaskowate, kremowe, wciągające… i znika szybciej niż mazurek!
To ciasto cytrynowe nie udaje niczego – jest mięciutkie, soczyste i pełne smaku. Skórka cytrynowa robi tu robotę, a krem mascarpone na wierzchu to taka wisienka na torcie, tylko że… cytrynowa. Z odrobiną dekoracji staje się nie tylko pysznym deserem, ale też ozdobą wielkanocnego stołu. I nie martw się, jeżeli coś nie wyjdzie idealnie – smak nadrobi wszystko, choćby lekko przekrzywioną rozetkę z kremu.
Kremowe, wilgotne, z nutką limoncello – idealne ciasto cytrynowe
Jak już wspomniałam – to ciasto cytrynowe to prawdziwa bomba aromatu. Cytryna w środku, cytryna na wierzchu, cytryna w duszy. Po przekrojeniu wypływa z niego aksamitny lemon curd, a już przy pierwszym kęsie pojawia się delikatny, ale zdecydowany posmak limoncello. I tu muszę się przyznać – na stare lata zupełnie zmienił mi się gust. Bo przecież kiedyś, w czasach PRL-u, cytrusowe wypieki to była abstrakcja – co najwyżej kwasek cytrynowy w cieście, który skutecznie potrafił zniechęcić człowieka do cytryn na dekady…
A dziś? Dziś już samo robienie tego ciasta to czysta przyjemność. Krojenie cytryn, ubijanie kremu, wylizywanie miski – człowiek się cieszy jak dziecko. A jedzenie? No cóż… ekstaza. Nic dodać, nic ująć.
Mascarpone na górze, lemon curd w środku – czyli święta jak się patrzy
Mascarpone i lemon curd to smaki, które aż krzyczą: „Wiosna przyszła!”. Od razu robi się lżej, jaśniej i bardziej cytrusowo na duszy i talerzu. Potrafią odmienić każde ciasto – czy to klasyczny wielkanocny sernik cytrynowy, czy eleganckie tartaletki z cytrynowym kremem i jagodami, które wyglądają jak z cukierni (a robi się je szybciej, niż się wydaje).
A jeżeli cytryna już Wam się trochę przejadła (choć nie wiem, czy to w ogóle możliwe), zawsze można sięgnąć po sprawdzone klasyki – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami albo pachnące crumble z malinami, które smakuje jak deser spod babcinej ręki.
Bo wiosna w kuchni to nie tylko zapach rzeżuchy – to eksplozja smaków, kolorów i pomysłów.

Ciasto cytrynowe z lemon curd
DrukujSkładniki:
Ciasto Cytrynowe
120 g masła w temperaturze pokojowej
260 g cukru
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki migdałowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
Otarta skórka z 2 cytryn
60 ml kwaśnej śmietany
60 ml soku z cytryny
2 łyżki mleka
3 łyżki limoncello
Krem z Mascarpone
150 ml śmietany kremówki, 36% tł.
120 g mascarpone
60 g cukru pudru
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
Do dekoracji
curd cytrynowy, przepis
migdałowe jajka w polewie czekoladowej
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem lub 175ºC bez termoobiegu. Wyłożyć formę do pieczenia o średnicy 24 papierem do pieczenia.
- W średniej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawić.
- Zetrzeć skórkę z cytryn i wymieszać z cukrem, rozcierając palcami. Kryształki cukru pomogą uwolnić olejki eteryczne ze skórki. Dodać miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.
- Dodać śmietanę i sok z cytryny i wymieszać szpatułką.
- Dodać połowę suchych składników i wymieszać szpatułką. Następnie wlać mleko, wymieszać i wsypać resztę suchych składników. Delikatnie wmieszać do połączenia.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch szpatułką. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika – w termoobiegu może być krótszy. jeżeli ciasto za gwałtownie się rumieni, a w środku jest surowe – przykryć folią aluminiową. Wbić patyczek – powinien wyjść suchy.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Ugotować lemon curd z powyższego przepisu.
- Przystąpić do przyrządzenia kremu mascarpone. Do miski przełożyć zimne mascarpone i cukier puder. Ubijać przez 1 minutę do połączenia. Odstawić. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę z wanilią na sztywno. Śmietana powinna być bardzo zimna. Wymieszać z mascarpone.
- Po ostudzeniu ciasta najpierw nawilżyć je limoncello, a potem dzięki drewnianego patyczka zrobić dziurki w cieście. Przełożyć lemon curd do rękawa cukierniczego. Odciąć końcówkę nożyczkami. Wypełnić otwory lemon curd. Udekorować brzegi ciasta kremem z mascarpone, wyciskając rozetki i napełnić je lemon curd. Na środku ułożyć migdałowe jajeczka.
- Włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Pokroić na 10 kawałków. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Przechowywać w lodówce do 4 dni w szczelnym pojemniku. Przed podaniem pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.