Ciasto Adwokat bez pieczenia. Zachwyca prostotą i smakiem

shareinfo.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: ciasto Adwokat bez pieczenia


fot. screen Youtube / Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Ciasto Adwokat bez pieczenia to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Miłe urozmaicenie dla wszystkich wielbicieli domowych łakoci. Deser jest prosty, a zarazem niebanalny. Kakaowe herbatniki i krem adwokatowy to połączenie godne gwiazdki Michelin. Piętrowe ciasto fantastycznie wygląda na stole i smakuje. Jak? Obłędnie.

Warstwowe ciasto bez pieczenia z masą adwokatową udaje się zawsze i każdemu. Łatwe, błyskawiczne w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników.

Ten przepis jest skierowany dla wszystkich osób, a szczególnie tych, którzy nie chcą całego dnia spędzić w kuchni, a jednocześnie marzą o wypieku lepszym niż z cukierni.

Przepis na ciasto Adwokat bez pieczenia

Lista składników:
Masa adwokatowa
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej typ 450
5 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
250 ml likieru adwokat
300 g masła

Dodatkowo
2 podwójne opakowania herbatników kakaowych ok. 800 g
trochę mleka do ciastek
czekolada do dekoracji

Wykonanie:
W naczyniu miksuj mleko (250 ml) z cukrem, obiema mąkami i żółtkami.

Resztę mleka zagotuj i przelej do niego przyrządzoną mieszankę, gotuj gęsty krem, cały czas mieszając. Ostudź do temperatury otoczenia.

Miękkie masło krótko ucieraj, partiami przekładaj masę budyniową i za każdym razem miksuj. Powinieneś otrzymać zwarty krem. Kontynuuj ucieranie i porcjami wlewaj likier.

Na dnie formy o wymiarach 25 cm x 35cm rozłóż pergamin i umieszczaj warstwę herbatników uprzednio nasączonych mlekiem (ale tylko lekko). Na takim blacie rozprowadź ¼ masy adwokat i przykryj ją kakaowymi ciastkami – też delikatnie potraktowanymi mlekiem. Wyłóż ¼ porcji kremu, a na nim wilgotne herbatniki. Posmaruj je ¼ kremu i przykryj herbatnikami (w sumie powinny być 4 piętra herbatników). Górną częścią deseru będzie masa (¼ porcji), więc rozsmaruj ją na całym wierzchu i posyp startą na tarce gorzką lub mleczną czekoladą, po czym włóż placek do chłodziarki. Po kilku godzinach będzie gotowy do podania, ale warto go chłodzić trochę dłużej.

Idź do oryginalnego materiału