Ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz są chrupiące i zachwycają swoim smakiem. Są tak pyszne, iż znikają z talerza jeszcze ciepłe.
Ciasteczka owsiane to uniwersalna przekąska, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Tym razem polecam z żurawiną według przepisu Ewy Wachowicz.
Zobacz także:
- klasyczne ciasteczka owsiane
- FIT ciasteczka owsiane z bananem (przepis wkrótce)
Ciasteczka owsiane są proste, szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne. Kaloryczność: 370 kcal w 100g ciasteczek.
Ciasteczka owsiane z żurawiną – składniki.
Szklanka to pojemność 250ml. Masło oraz jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki siekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- pół szklanki cukru (pani Ewa użyła brązowego)
- 1/4 szklanki – cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PS. Ewa Wachowicz do ciasteczek owsianych dodała także 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ja to pominęłam, ale jeżeli chcesz to oczywiście dodaj, tak jak w oryginalnym przepisie. Dodałam za to garść pestek z dynii.
Sposób wykonania ciasteczek owsianych z żurawiną.
Do miski wrzucam masło w temperaturze pokojowej (jeśli masz prosto z lodówki do roztop w rondelku i ostudź). Wsypuję cukier, cukier puder oraz waniliowy i wbijam jajko. Całość miksuję na puszystą masę. Wsypuję mąkę, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszam (ręką, łyżką lub na wolnych obrotach miksera) do połączenia składników.
Następnie wsypuję żurawinę i orzechy (Pani Ewa dodała tutaj także 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej). Wyrabiam ciasto manualnie lub mikserem na nie dużych obrotach. Ciasto jest oczywiście lekko lepkie. jeżeli masz czas, to schłodź ciasto w zamrażalniku przez 10 minut.
Piekarnik nagrzewam do 150 stopni C. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia. Zwilżam ręce w wodzie. Z ciasta wyrywam kawałki o wielkości orzecha włoskiego i formuje kulki, które układam na blaszce. Każdą kulką przygniatam na grubość 1cm i formuję okrągły kształt. Zachowuję odstęp między ciasteczkami, które podczas pieczenia lekko urosną i potrzebują przestrzeni, aby się nie skleiły.
Piekę w temperaturze 150 stopni C przez około 20 minut bez termoobiegu w grzałkami góra i dół.
Piekłam te ciasteczka już wielokrotnie. Znikają z talerza jeszcze ciepłe. Za każdym razem wychodzą przepyszne i przede wszystkim chrupiące. Smacznego.
Polecam także klasyczne ciasteczka owsiane:
Ciasteczka owsiane