Chrupiące faworki z dwóch składników. Nowoczesny sposób na zawijanie chruścików

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chrupiące faworki- Pyszności


Przepis na pyszne i chrupiące faworki idealne na Tłusty Czwartek. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.

Jak zrobić faworki?

Faworki to deser, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału i Tłustego Czwartku. Chrusty przygotowuje się najczęściej z ciasta śmietanowego i smaży na głębokim tłuszczu. Mogłoby się wydawać, iż przygotowanie jest czasochłonne i skomplikowane, ale dziś mamy dla ciebie recepturę na tradycyjne faworki w nowoczesnym wydaniu. Wystarczą dwa składniki i kilka chwil w kuchni. Te nowoczesne faworki pokochasz od pierwszego kęsa.
Mówi się, iż faworki powstały przez przypadek- pewien cukierni miał wrzucić kawałek pączkowego ciasta na rozgrzany olej, które następnie się zwinęło na znany nam kształt. Trzeba przyznać- był to zdecydowanie pyszny przypadek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również:

Chrupiące faworki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 g soli

Sposób przygotowania:

W misie robota kuchennego umieść mąkę pszenną. Wbij do środka jajka i wsyp sól i wyrób ciasto przy pomocy haka. Możesz też od razu przejść do wyrabiania ciasta przy pomocy rąk. jeżeli ciasto się klei, podsyp stolnicę mąką. Powstałą masę uformuj w kulkę i odstaw 30 minut, aby odpoczęło.

Chrupiące faworki- Pyszności

Po tym czasie wyrób krótko ciasto, podsypując je mąką. Podziel na dwie części i rozwałkuj na długi prostokąt. Odetnij nierówne boki i podziel masę na prostokąty. Każdy z nich natnij w środku przy pomocy noża lub nożyka do pizzy.

Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowany kawałek ciasta złóż na pół i natnij na dole. Zawiń, natnij na górze i ponownie zawiń od góry. Brzmi skomplikowanie? Zerknij na filmik z przepisem, a przekonasz się, jakie to łatwe.

Chrupiące faworki- Pyszności

Tak przygotowane kształty zanurz w rozgrzanym oleju roślinnym. Nie wrzucaj zbyt dużo faworków na raz- obniżysz tym samym temperaturę tłuszczu i nasz deser zacznie go pochłaniać. Faworki smaż aż apetycznie się zarumienią. Wyciągnij na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć olej.

Chrupiące faworki- Pyszności

Usmażone faworki udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!

Chrupiące faworki- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału