Na przestrzeni ostatnich tygodni w wielu domach kuchnie przerodziły się w istne centrum wytwarzania przetworów. W sierpniu sporo osób m.in. kisiło ogórki lub poddawało zielone warzywa innym eksperymentom kulinarnym. W słoiczkach coraz częściej zaczęliśmy zamykać również cukinię. Klasycznym przedłużeniem lata jest także konserwowanie papryki. W tym artykule podpowiemy wam trik, który warto wprowadzić do rutyny przyrządzania tej przekąski. Dzięki niemu ten wyjątkowy dodatek do dań będzie chrupiący i zachowa intensywny kolor.
REKLAMA
Zobacz wideo Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką
Chrupiąca papryka konserwowa. W pokoju obok będą słyszeli, iż ją jesz
Papryka konserwowa to jeden z klasycznych letnich przetworów, po który można sięgnąć o każdej porze roku i nigdy nam się nie znudzi. Jej słodko-kwaśne nuty smakowe świetnie komponują się z różnorodnymi daniami, a także doskonale smakują jako dodatek do kanapki. Fenomen tego kulinarnego eksperymentu polega również na tym, iż wcale nie trzeba poświęcać wiele czasu, aby go przygotować.
Zobacz też: Zapomnij o malinowej chmurce. Przygotuj blachę ukochanego ciasta w śliwkowym wydaniu
Wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tego jakościowego dodatku, to:
2,5 kg papryki
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 proc.
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli niejodowanej
Czosnek (1 ząbek na słoik)
Liść laurowy (2 na słoik)
Pieprz czarny w kulkach (3 ziarna na słoik)
Ziele angielskie (2 kulki na słoik)
Gorczyca (1/3 łyżeczki na słoik)
Olej
Zanim jednak zamkniesz warzywa w słoikach, pamiętaj o wybraniu najświeższych i najzdrowszych okazów. Miękkie egzemplarze nie nadają się do konserwowania. Odrzuć choćby te, które tylko miejscami są słabsze. Kiedy już wytypujesz jakościowe plony, dokładnie je umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zanurz we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie przelej zimną wodą. Dzięki tym termicznym wahaniom papryka zachowa swoją chrupkość i intensywny kolor. Ten trik stosuje się w mojej rodzinie już od lat i nigdy nie zawodzi. Ważne jest, aby wykonać go na chwilę przed zalaniem warzyw zalewą, na którą przepis podamy niżej.
Papryka konserwowa z olejem. Przygotowanie tego przetworu trwa niecałą godzinę
Zanim zabierzesz się do przyrządzania zalewy, najpierw do umytych i wyparzonych słoików powkładaj zioła: czosnek, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy każdy z tych produktów znajdzie się w szklanym pojemniku, zacznij przygotowywać wywar. W pierwszej kolejności wlej do garnka 5 szklanek wody i dodaj do niej szklankę cukru oraz 1,5 łyżki soli. Całość podgrzewaj, a na chwilę przed końcem gotowania wlej do roztworu szklankę octu. W międzyczasie włóż paprykę do słoiczków. Gorącą zalewą wypełnij słoiki z warzywami i dolej do nich po 1 łyżce oleju. Zakręcone dokładnie szkiełka poddaj pasteryzacji przez 10-15 minut. Po tym zabiegu wyciągnij je i poustawiaj na blacie do góry dnem. Następnego dnia wynieś je do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Tak zakonserwowana papryka nadaje się do jedzenia już po kilku dniach. Warto jednak poczekać minimum 2 tygodnie, aby nabrała pełnego smaku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.