Chlebek mięsny to fantastyczna przekąska. Piekę go na rodzinne imprezy: imieniny, urodziny, Andrzejki, Sylwestra, święta lub zwykłe domówki. Świetnie smakuje na zimno oraz na ciepło. Ładnie wygląda i gwałtownie znika z talerza. Jestem pewna, iż każdy będzie prosił o przepis.
Chlebek mięsny – składniki.
Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 175 kcal w 100g potrawy. Podane proporcje są na keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm.
- 1000 g mięsa (np z szynki lub łopatki) *
- 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g oliwek (zielonych lub czarnych)
- 2 kulki mozzarelli
- 3 jajka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
Kupuję przede wszystkim dobrej jakości mięso z szynki lub łopatki, które samodzielnie mielę w domu. Mam pewność co do jakości, świeżości i rodzaju użytego mięsa. Polecam także na impezę sałatkę jarzynową z przepisu babci.
Sposób wykonania mięsnego chlebka.
Do przygotowania chlebka mięsnego potrzebować będziemy przede wszystkim keksówki o wymiarach 9 x 20 cm, maszynki do mielenie mięsa, tarki do warzyw.
Keksówkę (9 x 20cm) wykładam papierem do pieczenia. Na dno układam kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej.
Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na grubych oczkach tarki. Cebulę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Ząbki czosnku także obieram z łupinek i drobno siekam. Oliwki kroję na połówki lub ćwiartki. Kroję także w drobną kostkę mozzarellę.
Mięso z szynki lub łopatki mielę w maszynce. Umieszczam w misce. Wbijam jajka, wsypuję bułkę tartą. Wrzucam pokrojone w kostkę ogórki, posiekane ząbki czosnku, startą marchewkę, połówki oliwek oraz mozzarellę.
Całość oprószam solą, a takżę świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mieszam dokładnie i wykładam na wyścieloną szynką keksówkę. Na wierzch pieczeni umieszczam także pozostałe plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Wstawiam oczywiście do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Chlebek mięsny piekę na co dzień oraz na imprezy domowe typu: imieniny, urodziny, Andrzejki, Sylwester. Pieczeń pyszna jest na ciepło oraz na zimno. To prawdopodobnie najsmaczniejsza pieczeń domowa.
Sprawdź także:
Karkówka w kapuście kiszonej