Świetny chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje. Duża ilość ziaren słonecznika oraz siemienia lnianego sprawia, iż jest pyszny i zdrowy. Zobacz jak łatwo upiec chrupiący chleb domowy. To jeden z lepszych chlebów, jaki jadłam.
Bardzo lubię piec domowe chleby. Mają niepowtarzalny smak i zapach. Żaden chleb z piekarni nie smakuje mi tak jak własnoręcznie upieczony. Uwielbiam także zapach piekącego się chleba, który unosi się w całym domu. Pod koniec pieczenia dzieci nie mogę się wręcz doczekać, aż będzie gotowy.
Dlaczego piekę domowe chleby? Przede wszystkim mam pewność co jem. Dodatkowo przy galopującej w tej chwili inflacji, mam dodatkową motywację ekonomiczną :-). Zapraszam po sprawdzony przepis na chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz, który wielokrotnie piekłam.
Chleb z płatkami owsianymi – składniki.
Podane proporcje są na keksówkę o wymiarach 9cm x 20cm. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 250 kcal w 100g chleba.
- 500g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół garści siemienia lnianego
- pół garści słonecznika łuskanego
- 500 ml ciepłej wody (2 szklanki)
- 25 g drożdży /lub 7 g drożdży suchych/
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- słonecznik lub mak do posypania
Sposób wykonania chleba z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz.
Do upieczenia chleba potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, keksówki o wymiarach 9cm x 20cm, piekarnika. Sprawdź także przepis na chleb gryczany oraz dietetyczny chleb z płatków owsianych i jogurtu.
Do miski wkruszam 25g drożdży i posypuję pół łyżeczki cukru. Po rozpuszczeniu drożdży, wsypuję 4 łyżki płatków owsianych. Miskę okrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na około 15 – 20 minut w celu namnożenia drożdży.
Do miski z drożdżami i płatkami owsianymi przesiewam 500 g mąki pszennej. Wsypuję po pół garści siemienia lnianego oraz słonecznika. Całość mieszam manualnie, aż uzyskam jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 9cm x 20cm wyścielam papierem do pieczenia (możesz także wysmarować masłem i obsypać bułką tartą). Wykładam ciasto na keksówkę. Łyżką lekko wyrównuję masę ciasta i wgniatam. Następnie zwilżoną dłonią wyrównuję wierzch. Na wilgotny wierzch ciasta możesz posypać także pestki słonecznika lub mak.
Tak przygotowaną keksówkę wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez około 60 minut.