Chleb keto z majonezem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Chleb keto z majonezem idealny w diecie ketogenicznej. Poznaj mój sprawdzony przepis na chleb bez glutenu. Smakuje świetnie na śniadanie i kolację oraz na kanapki do pracy. Chlebek keto jest wilgotny, miękki i pulchny. Bardzo gwałtownie go zrobisz i upieczesz. Ciasta nie musisz wyrabiać. Jego kolejną zaletą są tanie składniki.

Składniki na chleb keto:

Podane składniki na blachę 15cm x 15cm. jeżeli masz większą blaszkę to z pewnością podwój podane składniki, aby chlebek nie był za niski.

  • 230 g majonezu
  • 30 g łuski babki płesznik (mielonej)
  • 8 jajek
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 gramów mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła greckie z suszonymi pomidorami
Chleb ketogeniczny.

Sposób wykonania chleba ketogenicznego.

8 jajek miksuję z 230 g majonezu. Następnie dodaję po 30 g mąki kokosowej oraz mąki migdałowej i łuski babki płesznik ( wszystko odważam dzięki wagi kuchennej).

Do masy wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i przyprawy greckie. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksuje.

Masa keto w misce.

Gotową masę odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję blaszkę ( u mnie wymiary około 15×15 żeby chleb nie był zbyt płaski). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb ketogeniczny przed upieczeniem

Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C z grzałką góra – dół. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.

Chleb keto zaraz po upieczeniu.

Ze względu na to, iż chleb jest wilgotny, przechowuję go w lodówce zawiniętego w woreczku do 5 dni. Poza lodówką mógłby po kilku dniach spleśnieć. jeżeli chcesz możesz także także pokroić go i zamrozić na później.

Chleb w diecie ketogenicznej

W diecie ketogenicznej powinniśmy unikać pieczywa, które zawiera puste węglowodany. Aby nie rezygnować z chleba na co dzień np do kanapek w pracy piekę nisko-węglowodanowy chleb ketogeniczny na majonezie i odrobinie mąki migdałowej oraz kokosowej.
Chleb z majonezem jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej.

Idealnie smakuje także sam bez dodatków. Jego kolejną zaletą są przede wszystkim tanie składniki. Najdroższa w diecie ketogenicznej jest z pewnością mąka migdałowa, której w przepisie dodaje się tylko 30 g.

Idź do oryginalnego materiału