Chleb keto z majonezem idealny w diecie ketogenicznej. Poznaj mój sprawdzony przepis na chleb bez glutenu. Smakuje świetnie na śniadanie i kolację oraz na kanapki do pracy. Chlebek keto jest wilgotny, miękki i pulchny. Bardzo gwałtownie go zrobisz i upieczesz. Ciasta nie musisz wyrabiać. Jego kolejną zaletą są tanie składniki.
Składniki na chleb keto:
Podane składniki na blachę 15cm x 15cm. jeżeli masz większą blaszkę to z pewnością podwój podane składniki, aby chlebek nie był za niski.
- 230 g majonezu
- 30 g łuski babki płesznik (mielonej)
- 8 jajek
- 30 g mąki kokosowej
- 30 gramów mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zioła greckie z suszonymi pomidorami
Sposób wykonania chleba ketogenicznego.
8 jajek miksuję z 230 g majonezu. Następnie dodaję po 30 g mąki kokosowej oraz mąki migdałowej i łuski babki płesznik ( wszystko odważam dzięki wagi kuchennej).
Do masy wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i przyprawy greckie. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksuje.
Gotową masę odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję blaszkę ( u mnie wymiary około 15×15 żeby chleb nie był zbyt płaski). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C z grzałką góra – dół. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.
Ze względu na to, iż chleb jest wilgotny, przechowuję go w lodówce zawiniętego w woreczku do 5 dni. Poza lodówką mógłby po kilku dniach spleśnieć. jeżeli chcesz możesz także także pokroić go i zamrozić na później.
Chleb w diecie ketogenicznej
W diecie ketogenicznej powinniśmy unikać pieczywa, które zawiera puste węglowodany. Aby nie rezygnować z chleba na co dzień np do kanapek w pracy piekę nisko-węglowodanowy chleb ketogeniczny na majonezie i odrobinie mąki migdałowej oraz kokosowej.
Chleb z majonezem jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej.
Idealnie smakuje także sam bez dodatków. Jego kolejną zaletą są przede wszystkim tanie składniki. Najdroższa w diecie ketogenicznej jest z pewnością mąka migdałowa, której w przepisie dodaje się tylko 30 g.