Chleb gryczany

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Bardzo prosty chleb gryczany na naturalnym zakwasie polecam dla osób w diecie bezglutenowej. Naturalny zakwas rewelacyjnie wpływa na stan flory bakteryjnej w jelitach. jeżeli szukasz sprawdzonego i szybkiego przepisu na domowy chleb, to sprawdź mój chleb gryczany.

Chleb z kaszy gryczanej wykonasz w dosłownie 5 minut. Dodatkowo należy poczekać od 1 do 2 dni na wytworzenie naturalnego zakwasu. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy zalać kaszę wodą, odczekać na fermentację, zblenderować i wstawić masę do piekarnika. Sprawdź jak krok po kroku upiec dobry chleb.

Chleb gryczany – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 215 kcal w 100 g chleba. Podane składniki są na blaszkę keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm.

  • 2 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej) *
  • 2,5 szklanki wody (przegotowana i ostudzona)
  • łyżeczka soli

Dodatkowo ulubione nasiona: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, orzechy …

  • Niepalona kasza gryczana charakteryzuje się niewątpliwie delikatniejszym smakiem. Ma także większą ilość kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Kasza gryczana jest bogatym źródłem: błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów, aminokwasów, witamin (B, E) oraz minerałów (wapń, fosfor, krzemionka, potas, jod, cynk, żelazo, miedź).

Sposób wykonania chleba gryczanego.

Do wykonania chleba gryczanego potrzebować będziemy: miski, blendera (lub wyciskarki wolnoobrotowej), keksówki, piekarnika.

Do miski (wyparzonej we wrzątku) wsypuję 2 szklanki kaszy gryczanej. Zalewam 2,5 szklankami przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody. Kasza powinna być zatopiona w wodzie. Z czasem zaczyna pęcznieć i wchłaniać wodę. Tak nasączoną kaszę, odstawiam w kuchni w temperaturze pokojowej w celu wytworzenia naturalnego zakwasu. W zależności od temperatury jaką mam w kuchni, trwa to od 1 do 2 dni.

Po 1 – 2 dniach kasza zacznie wytwarzać własny zakwas. Woda powinna teraz być do poziomu kaszy. jeżeli jest jej więcej, to nadmiar zlewam.
Kaszę gryczaną oprószam łyżeczką soli i rozdrabniam dzięki blendera (ewentualnie wyciskarkę wolnoobrotową). Otrzymuję gotową masę na chleb gryczany. Możesz oczywiście do niej dodać garść ulubionych nasion do wyboru: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni lub orzechy.

Keksówkę o wymiarach 9cm x 20cm wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam masę gryczaną, przykrywam czystą ściereczką bawełnianą i odstawiam na 60 minut. W tym czasie ciasto na chleb „odpocznie”.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Piekę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół w temperaturze 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi od 60 do 65 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam metodą „suchego patyczka” czy wypiek jest już gotowy. W tym celu długi, drewniany patyczek np do szaszłyków wbijam w chleb i sprawdzam czy jest suchy. jeżeli tak, to wypiek jest gotowy. Podczas pieczenia wydziela się niestety nieprzyjemny zapach. Jest to normalne i proszę się nie zrażać, ponieważ chleb jest naprawdę pyszny.

Zapewne chleb pszenny czy żytni na zakwasie jest smaczniejszy, ale mamy do czynienia z wypiekiem bezglutenowym. Polecam dla osób chorych na celiakie lub ograniczających gluten.

Przeczytaj także, jak zrobić domowy zakwas żytni na chleb.

Życzę udanych wypieków i smacznego.

Idź do oryginalnego materiału