Leśnicy z Polskich Lasów zdradzili przepis na burgera o prawdziwie dzikim smaku. To danie dla smakoszy dziczyzny, które smakuje wyśmienicie. W dodatku pachnie lasem. Warto spróbować.
Burgera przygotowanego z 1 kg mięsa z dzika w proporcji 3:1:1, czyli 3 części z szynki, 1 część boczku, 1 część słoniny, 4 suszonych jagód jałowca, 3 ząbków czosnku, ½ łyżeczki startej skórki z cytryny, 3 żółtek przepiórczych, doprawionego do smaku solą, małą cebulą pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na maśle, keczupem lub leśną musztardą podajemy w grillowanej bułce.
Mięso kroimy na kawałki, rozkładamy na desce i posypujemy suchymi przyprawami (1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka rozmarynu, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kolendry, 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego) oraz zmiażdżonymi w moździerzu jagodami jałowca, czosnkiem i skórką z cytryny. Dodajemy zeszkloną cebulkę. Tak doprawione mięso mieszamy dokładnie w misce, a następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (nie wygniatamy). Następnie formujemy burgery po 150–170 g każdy. Burgery możemy przyrządzić na patelni grillowej, w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. Ważne, aby mięso grillować na umiarkowanym ogniu, obserwując moment, kiedy zacznie zmieniać kolor mniej więcej do połowy grubości burgera – wówczas przewracamy je na drugą stronę. Podczas grillowania należy uważać, aby nie spadała temperatura i burgery nie wypuściły soku. Najlepiej odwrócić burgery tylko raz, wtedy będą najbardziej soczyste. Burgery można serwować w bułce, z dodatkiem keczupu lub leśnej musztardy albo jako tradycyjne kotlety mielone.
Poza burgerem do bułki wkładamy sałatkę z pokrojonych w plastry ogórków małosolnych wymieszanych ze świeżym koperkiem i musztardą dijon, świeżą sałatę oraz leśny placek ziemniaczany (z 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia). Na burgerze umieszczamy plasterek sera cheddar. Ważne jest, aby ser ułożyć na placku ziemniaczanym w końcowej fazie jego smażenia, co umożliwi jego rozpuszczenie się.
Przepis pochodzi z publikacji Polskich Lasów „Dobre z lasu”.







![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





