„By smakowało wszystkim to, co ugotuję”

slupca.pl 4 godzin temu

W kuchni Moniki Andryszak cz. 2

Jak radzić sobie z nowymi przepisami, gdzie szukać inspiracji i czym urzec gości w drugiej części naszego kulinarnego spotkania opowiada Monika Andryszak z Łazińska Pierwszego w gminie Zagórów.

Jesień i późne lato to w kuchni naszej rozmówczyni okres wzmożonej pracy. Wtedy jej przytulna kuchnia zamienia się w prawdziwy zakład produkcji za sprawą rozmaitych przetworów. – Oj długo by wymieniać rodzaje tych moich przetworów: są soki przeciery, kompoty, dżemy, grzyby w occie, ogórki kiszone, konserwowe w curry, w musztardzie kapusta kiszona itp. Dużo, dużo tego wychodzi, ale zimą to wszystko bardzo smakuje – mówi Monika.

Kuchnia, jak dodaje, zawsze ją ciekawiła. Jej rodzina lubi zjeść coś dobrego i nowego, więc Monika ma dla kogo gotować.

– Zawsze gdzieś pracowałam przy organizowaniu wesel i różnych imprez okolicznościowych, pracowałam też w gastronomii. Dużo mogłam tam podejrzeć i się nauczyć, a iż lubię gotować to łatwo mi przychodziła ta nauka. A gafy, jak to gafy, każdemu się zdarzają mi również, ale zachęca to do ponownej próby stworzenia czegoś nowego pysznego – dodała.

Wspomina, iż nie ma marzeń kulinarnych. Zależy jej tylko, by smakowało wszystkim to, co gotuje.

– Choć może jedno maleńkie mam. Żebym nie musiała robić 5 obiadów, bo jeden by zjadł to, drugi coś innego a trzeci jeszcze coś innego, ale przyznam szczerze, iż większość moich potraw domownicy i goście pochłaniają ze smakiem. A to, co uwielbia każdy to smalczyk, choć jest niekoniecznie zdrowy, wcześniej robiła go moja teściowa teraz ja już przejęłam przepis i każdy zaklepuje choć mały słoiczek na wynos – powiedziała kończąc.

Rożki z tortilli

Składniki:

– 2 filety z kurczaka,

– pół kg pieczarek,

– 2 cebule,

– ser żółty starty,

– placki tortilla 6 szt,

– przyprawa gyros lub do kurczaka,

– sól pieprz,

– czosnek suszony do smaku.

Wykonanie: Tortille kroimy na pół zwijamy rożki spinamy wykałaczką odwracamy szerszą strona na blaszkę i opiekany w piekarniku . Na oleju podsmażany filety pokrojone w drobną kostkę smażymy do zrumienienia zdejmujemy z patelni na tym samym tłuszcz podsmażany cebulkę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę po odparowaniu płynu dodajemy podsmażony filet i przyprawy smażymy chwilę razem, następnie dodajemy część startego sera. Z wystudzonych rożków usuwamy wykałaczki nadziewamy farszem i zasypujemy reszta startego sera ubijamy go trochę i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach ok 10 minut.

Domowy smalczyk

Słoninę kroimy w drobną kostkę smażymy do rumianych skwarków, dodajemy karkówkę w kostkę polędwiczki wieprzowe smażymy wszystko razem w między czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę cebulę w drobną kosteczkę i przyprawy sól, pieprz, majeranek, kucharek, papryka czerwona i kto co lubi smażymy wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa. Nie umiem podać ilości produktów, bo jak to babcie przepis taki na oko i co masz pod ręką smaku trzeba samemu dojść.

DR.
Idź do oryginalnego materiału