Buraki są chętnie uprawiane ze względu na swoją wszechstronność oraz liczne adekwatności zdrowotne. Można z nich również tworzyć rozmaite dania, takie jak chociażby barszcz, sałatkę czy surówki. Są również dobre dla zdrowia w postaci kiszonek. Nic więc w tym dziwnego, iż tak wiele osób uprawia je po to, aby mieć do nich dostęp przez całą zimę. Aby tak się stało, trzeba wiedzieć, jak przechowywać te warzywa w prawidłowy sposób.
Jak przechowywać buraki? Zadbaj o te kwestie
Buraki to warzywa, które regularnie goszczą w diecie wielu osób. A wszystko to przed fakt, iż są bogate w witaminy i minerały, które są cennym składnikiem zimowej diety. Zawierają między innymi kwas foliowy, magnez czy witaminę C. Regularnie spożywane korzystnie wpływają na układ odpornościowy i trawienny, a także poprawiają krążenie. W dodatku zachwycają smakiem, przez co na stałe zagościły w kuchni polskiej.
Odpowiednio przechowywane mogą przetrwać choćby kilka miesięcy, zachowując swoją soczystość i walory smakowe. Aby móc przetrzymywać zbiory buraków, trzeba uprzednio zadbać o ich odpowiednie wykopanie. Najlepiej zrobić to przed pierwszymi przymrozkami, w suchy i chłodny dzień. Niskie, ale niemroźne temperatury, zahartują warzywa, przygotowując je tym samym do zimowego przechowywania.
Po zbiorze ważna jest selekcja, tak aby zachować wyłącznie zdrowe okazy, najlepiej podobnej wielkości. Ponadto ważne jest odpowiednie przygotowanie korzeni. Mowa tutaj o oczyszczeniu plonów z ziemi oraz odcięciu natki na wysokości około 2-3 cm. Ważne, aby podczas oporządzania nie moczyć buraków, ponieważ może się to przyczynić do szybszego gnicia plonów.
Zobacz także: Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić
O tym pamiętaj, przechowując buraki. Tak przetrwają do wiosny
Chcąc przechowywać buraki, oprócz odpowiedniego przygotowania do tego zbiorów, ważne jest również przeznaczone do tego miejsce. Buraki potrzebują bowiem chłodnego, ciemnego i suchego miejsca. Dobrą przestrzenią do tego jest między innymi piwnica. Umieszczenie tam zbiorów w drewnianych skrzyniach obsypanych trocinami to pewność, iż przetrwają całą zimę.
Optymalna temperatura dla tych warzyw to około 0-5 st. C. W dodatku istotny jest brak promieni słonecznych oraz odpowiednia wilgotność, którą można utrzymać dzięki trocin czy też piasku. Wilgotność nie może być jednak zbyt duża, aby nie wystąpiła na zbiorach pleśń.
Niewielką ilość buraków można natomiast przechowywać w lodówce, najlepiej w jej dolnej szufladzie. To rozwiązanie dla osób, które potrzebują doraźnie buraków i przy tym nie posiadają chłodnej piwnicy. Chcąc przedłużyć ich okres przydatności, warto owinąć je wilgotną ściereczką, co pozwoli zachować odpowiednią wilgotność oraz opóźni wysychanie przechowywanych warzyw.
Oczywiście można również przygotować przetwory z buraków, co również jest sposobem na ich przechowywanie i użytkowanie w okresie zimowym. Tradycyjną i wciąż popularną metodą jest oczywiście kiszenie buraków, a także tworzenie z nich rozmaitych sałatek. Mniej znaną metodą jest natomiast suszenie buraków.
Zobacz też:
Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często
Tego nigdy nie wkładaj do lodówki. Jest przyczyną wysokich rachunków
To najlepszy sposób czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy ściereczka i żelazko