Dziś polecam pyszne bułki żytnie na zakwasie, który na co dzień wykorzystuję do pieczenia chleba. Bułeczki są chrupiące, smaczne i zdrowe. Skusisz się na świeżą bułeczkę na śniadanie lub kolację?
Bułki żytnie na zakwasie – składniki.
Kaloryczność: 270 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników upiekłam 7 bułek o średnicy około 12 cm.
- 600 g mąki żytniej typ 720
- 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody (z tego pół szklanki daję do zakwasu)
- 150 ml aktywnego zakwasu żytniego
- 1 lub 1,5 płaskich łyżeczek soli
PS. Składniki na bułeczki są identyczne jak na chleb żytni na zakwasie, który regularnie piekę. Gorąco zapraszam i polecam upiec taki pyszny, domowy chleb na zakwasie. Zmniejszyłam oczywiście czas pieczenia, ale o tym w dalszej części przepisu.
Sposób wykonania bułek na zakwasie żytnim.
Do przygotowania bułek potrzebować będziemy przede wszystkim aktywnego zakwasu żytniego. Przepis i sposób wykonania zakwasu żytniego.
Przygotuj także: kubek lub salaterkę do zrobienia rozczynu z zakwasu, większe miskę na ciasto.
Do kubka lub miseczki wlewam 150 ml zakwasu oraz pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Mieszam i odstawiam na 5 – 10 minut. w tym czasie do dużej miski wlewam pozostałą wodę, wsypuję sól i mieszam do rozpuszczenia. Następnie wsypuję odmierzone 600 g mąki żytniej i wlewam zaczyn z zakwasu.
Całość mieszam łyżką, ale nie za długo. Tylko do czasu połączenia się składników, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi wyrabiania.
Ciasto (jest lekko klejące) dzielę na równe części i zwilżonymi rękoma, formuję bułki. Kładę je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczam, dzięki czemu dobrze się upieką i nie będą za wilgotne w środku.
Bułki przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny w ciepłe miejsce.
Piekę bułeczki żytnie.
Wyrośnięte bułki przecinam na pół na głębokość około 3 mm, aby nie pękały podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni C. Blachę z bułkami wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia. Piekę w temperaturze 220 stopni C przez pierwsze 5 minut, a następnie w temperaturze 190 stopni C przez kolejne 20 – 25 minut. Pod koniec sprawdzam, czy są ładnie zarumienione na brązowy kolor i wyjmuję z piekarnika. Odkładam na kratce do ostudzenia.
Wskazówki.
Do ciasta na bułki żytnie możesz dodać:
- ulubione pestki (słonecznik, dynia, siemię lniane)
- zarumienioną cebulkę
- ulubione zioła
- lub rodzynki
Na co dzień piekę chleb żytni na zakwasie.
Polecam także bułki:
Ekspresowe bułki śniadaniowe
Jeśli nie masz aktywnego zakwasu żytniego, to możesz użyć około 20 – 25 g świeżych drożdży. Z drożdży należy standardowo zrobić rozczyn. Czas wyrastania bułeczek trzeba także skrócić do 60 – 90 minut.
Pozdrawiam i życzę smacznego!