Bułki bezglutenowe – najlepsze

marlenagotuje.pl 4 dni temu

“Puszyste bułki bezglutenowe, bez gotowych mieszanek. jeżeli będziecie trzymać się gramatury to wyjdą puszyste, miękkie i bardzo będą przypominały klasyczne pieczywo.”

Składniki:

  • 25 g łuski/łupiny babki jajowatej
  • 480 g wody ciepłej + 3 łyżki do wymieszania drożdży
  • 180 g skrobii kukurydzianej (Ewentualnie z tapioki, ziemniaczanej)
  • 100 g mąki gryczanej (ew.zmielonej bardzo drobno kaszy jasnej gryczanej)
  • 140 g mąki jaglanej (ew.zmielonej kaszy jaglanej bardzo drobno)
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Jeśli chcecie w pełni bezpieczne bg pieczywo to używamy kaszy, mąki z certyfikatem bg

Glazura:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • Mak lub sezam lub miks

Przygotowanie:

W misce wymieszaj łuskę babki jajowatej z wodą i odstaw na chwilę- zamieni się w gęsty „kisiel”.

W dużej misce wymieszaj skrobię, mąkę jaglaną i gryczaną, dodaj drożdże wymieszane w 3 łyżkach wody, sól i oliwę. Następnie dodaj babkę z wodą. Wyrabiaj w robocie albo manualnie. Wyrobione ciasto wyłóż na blat podsypany mąką najlepiej jaglaną.

Podziel na 8 równych części i uformuj bułki.

W miseczce wymieszaj letnią wodę z miodem. Uformowane bułki maczaj w wodzie z miodem a następnie w maku lub sezamie.

Wyłóż na blaszkę, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie natnij ostrym nożem z góry w krzyżyk.

Wstaw na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, wrzuć na dół 2 kostki lodu i zamknij piekarnik. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę na 230 stopni i piecz jeszcze 15 minut.

Wyłóż i wyciągnij bułki na kratkę.

Po wystudzeniu trzymaj w zamkniętym pojemniku.

Idź do oryginalnego materiału