Bułgarska sałatka z papryki w roli głównej

lubelski.pl 2 tygodni temu

W Polsce, w rejonie radomskim znajduje się największe w Europie zagłębie uprawy papryki. Do najpopularniejszych odmian papryki słodkiej w naszym kraju należą swojsko brzmiące nazwy takie jak: Marta Polka, Etiuda, Nokturn, Oda i Ożarowska. Paprykę mamy dostępną przez cały rok, dzięki czemu warto wykorzystywać ją w kuchni na co dzień. Do sałatki najlepiej wybierać słodkie papryki, gdyż ich konsystencja i smak sprawia, iż jest ona idealnym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych, serów oraz dań wegetariańskich. Smacznego!

Składniki:

8-10 strąków papryki

3 łyżki oliwa

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

ocet winny lub jabłkowy

sól

Przygotowanie:

Paprykę opłukać, osuszyć na ściereczce, wstawić do gorącego piekarnika na ok, 5 minut. Paprykę wyjąć, przełożyć do foliowego woreczka i szczelnie zamknąć na kilka minut do ostudzenia. Zdjąć skórkę nie odcinając szypułek, przeciąć wzdłuż i oczyścić z nasion.

Papryki ułożyć szypułkami na zewnątrz na talerzu, polać oliwą. Doprawić do smaku solą i octem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Warianty:

  1. Sałatkę posypać drobno posiekaną cebulą.

  2. Sałatkę posypać posiekanymi 5 ząbkami czosnku.

  3. Sałatkę posypać drobno posiekaną cebulą i pokruszonym serem owczym lub kozim.

  4. Sałatkę posypać posiekanym czosnkiem (3 ząbki) oraz orzechami włoskimi (100 g).

Idź do oryginalnego materiału