W Polsce, w rejonie radomskim znajduje się największe w Europie zagłębie uprawy papryki. Do najpopularniejszych odmian papryki słodkiej w naszym kraju należą swojsko brzmiące nazwy takie jak: Marta Polka, Etiuda, Nokturn, Oda i Ożarowska. Paprykę mamy dostępną przez cały rok, dzięki czemu warto wykorzystywać ją w kuchni na co dzień. Do sałatki najlepiej wybierać słodkie papryki, gdyż ich konsystencja i smak sprawia, iż jest ona idealnym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych, serów oraz dań wegetariańskich. Smacznego!
Składniki:
8-10 strąków papryki
3 łyżki oliwa
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ocet winny lub jabłkowy
sól
Przygotowanie:
Paprykę opłukać, osuszyć na ściereczce, wstawić do gorącego piekarnika na ok, 5 minut. Paprykę wyjąć, przełożyć do foliowego woreczka i szczelnie zamknąć na kilka minut do ostudzenia. Zdjąć skórkę nie odcinając szypułek, przeciąć wzdłuż i oczyścić z nasion.
Papryki ułożyć szypułkami na zewnątrz na talerzu, polać oliwą. Doprawić do smaku solą i octem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Warianty:
-
Sałatkę posypać drobno posiekaną cebulą.
-
Sałatkę posypać posiekanymi 5 ząbkami czosnku.
-
Sałatkę posypać drobno posiekaną cebulą i pokruszonym serem owczym lub kozim.
-
Sałatkę posypać posiekanym czosnkiem (3 ząbki) oraz orzechami włoskimi (100 g).