Ostatnio dostaliśmy wielki koszyk jagód od rodziców My. Część poszła do zamrożenia, część do ciasta, spora ilość wylądowała w tytułowym deserze. Za sobą mam już parę przepisów z budyniami z kaszy, zrobiłam już między innymi budyń z masłem orzechowym, a także budyń z daktylami. Wszystkie robiło się łatwo i przyjemnie. Budyń jaglany z jogurtem i jagodami był równie prosty, adekwatnie możecie sobie dodać owoce jakie tylko Wam przyjdą do głowy. U nas stanęło na jagodach. Najbardziej cieszy, iż Tolka go wcinała, niech się dziecko uczy od małego jeść takie rzeczy.
Składniki:
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki jagód
miód/cukier do smaku
(przepis na 2-3 porcje)
Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy w wodzie około 25 minut, odcedzamy. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera razem z jagodami (część jagód można odłożyć i posypać przed podaniem), miodem i jogurtem. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu.