Bób, podobnie jak inne nasiona strączkowe, zawiera sporo oligosacharydów. To związki, których bakterie jelitowe nie są w stanie strawić i rozłożyć. Stąd niekomfortowe wzdęcia i gazy, które mogą pojawić się po zjedzeniu bobu. Ale tylko wtedy, jeżeli źle go przygotujemy. Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Oto kilka prostych sztuczek, dzięki którym brzuch nie będzie już wyglądał jak balonik.
REKLAMA
Zobacz wideo Frittata z bobem. Obowiązkowa na ten sezon
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał?
Może się wydawać, iż gotowanie bobu to nie jest żadna fizyka kwantowa. Otóż jest, bo trzeba pamiętać o kilku ważnych krokach, żeby jeść go z przyjemnością i z myślą, iż nie pojawiają się uciążliwe wzdęcia. Oto najważniejsze zasady:
namocz bób przed gotowaniem - nasiona należy włożyć do ciepłej wody na około godzinę lub dwie;
bób gotuj w świeżej wodzie - wodę, w której się moczył, wylej, przepłucz bób i użyj nowej wody do gotowania;
gotuj bób bez przykrycia - dzięki temu wiele składników, które powodują wzdęcia, ulotni się;
bób posól dopiero na koniec gotowania - sporo osób soli go na początku, a to też może przyczyniać się do wzdęć;
do wody dodaj łyżeczkę kminku - to zioło, które usprawnia trawienie i łagodzi wzdęcia, dodaje się do również m.in. do młodej kapusty,
opcjonalnie możesz do gotowania bobu dodać też gałązkę świeżego kopru lub kilka gałązek cząbru.
By uniknąć wzdęć, można też jeść bób bez skórek. Minus jest jednak taki, iż to właśnie w skórkach jest wiele adekwatności odżywczych.
Ile gotować bób?
Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Wiele zależy bowiem od tego, czy gotujemy młody bób czy stary. Młody potrzebuje mniej czasu, zwykle jest dobry po 6 minutach, czasem choćby po 5. Można to sprawdzić, dotykając go. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Jędrność też musi być zachowana.
Starszy bób gotuje się dłużej. Do jedzenia nadaje się po około 8-12 minutach, niekiedy czas gotowania może się wydłużyć choćby do 14 minut. Dlatego warto na bieżąco sprawdzać stopień jego miękkości. Skórka powinna być pomarszczona i łatwo się obierać.