Bryzole to klasyczny obiad jak za dawnych lat. Proste zraziki z wołowiny lub wieprzowiny. Kultowe danie z PRL przygotujesz w mgnieniu oka.
Obiad z PRL-u
Czasami z sentymentem wspominamy przepisy sprzed lat i chętnie do nich wracamy w naszych kuchniach. Jednym z takich dań jest bryzol, czyli zrazik przygotowywany z wołowiny lub wieprzowiny. Przygotować go można na dwa sposoby – mieląc na grubych oczkach lub drobno siekając mięso albo krojąc mięso w cienkie plastry w poprzek włókien. W naszym przepisie wybraliśmy karkówkę wołową, ale śmiało możesz zastąpić ją łopatką wieprzową lub mieszanką łopatki i szynki. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz mięso podaje się w towarzystwie duszonej cebuli oraz pieczarek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
https://youtu.be/AN-04-tvCNk
Bryzole
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 400 g mielonej karkówki wołowej
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż zmieloną karkówkę wołową. Dodaj jajko, sól, pieprz i wyrób mięso. Uformuj w dłoniach niewielkie kulki.
Bryzole – Pyszności
Obtocz mięso w mące pszennej, delikatnie je spłaszczając. Na rozgrzane masło wrzuć umyte i pokrojone na mniejsze części pieczarki. Dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż się zarumienią. Dorzuć pokrojoną w pióra cebulę i podsmaż.
Bryzole – Pyszności
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyłóż przygotowane kotlety. Spłaszcz je przy pomocy łopatki i smaż do momentu, kiedy się zarumienią z obu stron. Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię kawałek masła i podlewaj nim smażące się kotlety.
Bryzole – Pyszności
Usmażone zraziki przełóż na talerz i wyłóż na nie podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Obiad jak za dawnych lat jest już gotowy.
Smacznego!
Bryzole – Pyszności