Idealnie kremowa brokułowa wzbogacona o ser to prosty i pyszny przepis na obiad. Podana w chlebie wygląda naprawdę spektakularnie.
Moja rodzina nie należała do wielkich fanów brokułów. Jako fanka tego warzywa postanowiłam, iż przekonam ich do tych zielonych różyczek. Zaczęłam właśnie od tej zupy i to był strzał w dziesiątkę. Idealnie gęsta, aksamitna i pełna smaku, z dodatkiem żółtego sera od razu zniknęła z talerzy. Świetnie rozgrzewa i zdecydowanie obala mit, iż zupą nie można się najeść. Najczęściej podaję ją w wydrążonym chlebie, ale możesz również nalewać ją do misek i dorzucać chrupiące grzanki. Uwielbiam ten przepis nie tylko ze względu na smak, ale również jego prostotę- z przygotowaniem poradzi sobie choćby kuchenny amator.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Brokułowa w chlebie
Składniki:
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietanki 12%
1 szklanka mleka - 2 szklanki bulionu
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 2 szklanki sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do garnka wrzucam masło i roztapiam je na małym ogniu. Dorzucam pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażę.
- Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Do zasmażki wlewam bulion. Możesz sięgnąć zarówno po warzywny, jak i drobiowy. Wybierz ten, który akurat masz pod ręką.
Brokułowa- Pyszności
- Gdy bulion połączy się z zasmażką, wlewam śmietankę 12% i dokładnie mieszam.
- Dorzucam podzielony na mniejsze różyczki brokuł oraz startą marchewkę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Brokułowa- Pyszności
- Przykrywam garnek i gotuję ok. 20- 25 minut, aż warzywa zmiękną.
- Następnie dorzucam starty ser i dokładnie mieszam, aby rozpuścił się w gorącej zupie.
Brokułowa- Pyszności
- Gotową zupę przelewam do wydrążonego chleba. Opcjonalnie, zamiast serwować w pieczywie, można dodać też grzanki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem. Idealnie rozgrzewa w kapryśne, wiosenne dni.
Smacznego!Brokułowa- Pyszności