Bosacka zdradza, jak kupić najlepszą kiełbasę na Wielkanoc. Na te szczegóły koniecznie zwróć uwagę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Biała kiełbasa - Pyszności; foto: Adobe Stock


Biała kiełbasa to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych zup. Podajemy ją również zapieczoną w chrzanie czy w towarzystwie faszerowanych jajek. Jednak czym się kierujemy, przy wyborze tej najbardziej dla nas odpowiedniej? Temat ten poruszyła Katarzyna Bosacka, publikując krótki filmik w mediach społecznościowych.

W kuchni polskiej biała kiełbasa powstaje z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Charakteryzuje się tym, iż jest średnio rozdrobniona i ma specyficzny kolor. Szare zabarwienie kiełbasy wynika z odstąpienia od soli peklującej w procesie produkcji. Do wyrobu dodaje się wyłącznie zwykłą sól, przez co – w procesie parzenia – uzyskuje się kiełbasę o jasnym kolorze.

biała kiełbasa – Pyszności; foto: Adobe Stock

Jak kupić najlepszą kiełbasę na Wielkanoc? Bosacka odpowiada

Tuż przed Wielkanocą do koszyków trafią kilogramy białej kiełbasy. Jak wybrać tę najlepszą?

Katarzyna Bosacka rozpoczęła publikację cyklu filmików dotyczących zakupów na święta wielkanocne. W pierwszym odcinku na tapet wzięła właśnie białą kiełbasę. Na wstępie przedstawiła, z jakimi rodzajami tego produktu mamy zwykle do czynienia w sklepach. Są nimi: kiełbasa biała surowa i parzona. Czym się różnią?

Ta parzona jest już przetworzona, ma dłuższą datę przydatności do spożycia i zwykle ma sporo konserwantów. Natomiast ta surowa to jest kiełbasa, którą trzeba zjeść bardzo szybko, ale coś za coś – nie ma w sobie zwykle konserwantów”

– podsumowała krótko Bosacka.

Dodała również, by zwracać uwagę na etykiety kupowanych produktów. Wskazała, iż w sklepach znajdziemy kiełbasy, które w składzie potrafią mieć ponad 20 różnych składników, w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany i różne polepszacze oraz sporo wody. Bosacka radzi unikać takich wyrobów, a swoją uwagę skierować ku tym o dużo krótszych etykietach.

„Dobra biała kiełbasa powinna mieć bardzo krótki skład, zaledwie kilka składników: mięso oczywiście wieprzowe, do tego woda, majeranek, czosnek i sól”

– skwitowała.

Wyświetl ten post na Instagramie

Warto zwrócić uwagę także na kolor kiełbasy już po sparzeniu. jeżeli mięso nabierze różowawej barwy, wskazuje to, iż dodano do niego środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Dobra biała kiełbasa po kontakcie z wrzątkiem ma lekko szarawy kolor, a miejsca z tłuszczykiem pozostają białe. Ponadto, jest soczysta i krucha, ale nie twarda, a mięso i przyprawy są dobrze wyczuwalne.

Zanim wybierzecie się na świąteczne zakupy, zobaczcie nasz test białych kiełbas z supermarketów:

Idź do oryginalnego materiału