Składniki, których potrzebujemy to: olej rzepakowy (możemy zastąpić go oliwą z oliwek), musztarda francuska z ziarnami, woda, czosnek, miód. - Ci, którzy czosnku nie lubią mogą pominąć ten składnik - informuje Katarzyna Bosacka na swoim nagraniu na Instagramie.
REKLAMA
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka o codziennej pielęgnacji:
Szybki dressing do sałatki krok po kroku
Sos przygotowujemy w słoiku. Najpierw wlewamy do niego mniej więcej pół szklanki oleju, a potem dodajemy dwie czubate łyżki musztardy. - jeżeli lubicie bardziej kwaśne dressingi możecie dodać jeszcze jedną - zaznacza autorka nagrania.
Następnie dolewamy wodę. Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, to mniej więcej 3-4 łyżki. Dzięki temu dressing nie będzie zbyt tłusty. Potem dodajemy jedną łyżeczkę miodu, a na koniec pół główki zmiażdżonego czosnku. W kolejnym kroku zakręcamy słoik i potrząsamy nim energicznie. Po krótkim czasie powinniśmy zobaczyć ciemnożółtą emulsję. Dressing warto przechowywać poza lodówką. Będzie nadawał się do spożycia przez kilka dni po przygotowaniu.
"Dodaję kilka kropel cytryny"
Kilka osób pod nagraniem podzieliło się swoimi wskazówkami. "Uwielbiam ten dresing, tylko ja jeszcze dodaję kilka kropel cytryny", "Od lat robię, ale z olejem z pestek z dyni", "A ja uwielbiam sos w składzie: oliwa, musztarda delikatesowa i sok z cytryny", "Mój stały repertuar, tylko lekko zmodyfikowany. Ja dodaję jeszcze sól i cytrynę" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy pod nagraniem.