Faszerowany bochenek chleba z serami i oliwą to fantastyczny przepis na imprezową przekąskę. Odrywany chlebek błyskawicznie znika ze stołu.
Przepis na odrywany chlebek
Chlebek odrywany z aromatycznym nadzieniem to hit każdej imprezy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a po kawałek ciepłego pieczywa z ciągnącym się serem zawsze sięga las rąk. Wnętrze skrywa ser żółty i mozzarellę, a dzięki dodatkowi oliwy z oliwek staje się chrupiący i pyszny. Taki pieczony bochenek to również świetny sposób na wykorzystanie pieczywa, które nieco już zalega w chlebaku, a szkoda wyrzucić je do kosza. Świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na imprezę, jak i ciepła kolacja dla najbliższych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Bochenek chleba z serami
Składniki:
- 1 chleb
- 200 g sera żółtego
- 80 g tartej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na blacie umieść bochenek pieczywa i natnij go w kratkę. Możesz użyć zarówno świeżego, jak i czerstwego już pieczywa. Kratka powinna być dość duża, aby wygodnie odrywało się kawałki. W powstałe otwory powtykaj kawałki żółtego sera.
Bochenek chleba z serem- Pyszności
Następnie uzupełnij luki startą mozzarellą, upychając ją nieco do środka, aby nie wypadała z pieczywa. Posyp całość posiekaną natką pietruszki i przełóż do tortownicy lub innej okrągłej formy. Polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 2o minut.
Bochenek chleba z serem- Pyszności
Upieczony chlebek wyłóż na duży talerz. Nie zwlekaj z serwowaniem przekąski- najlepiej smakuje, gdy roztopione sery apetycznie ciągną się podczas odrywania cząstek chleba.
Smacznego!
Bochenek chleba z serami- Pyszności