Biorę na czubek łyżeczki i dodaję do jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i gęsta

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Sama, z warzywami, wędliną, serem, boczkiem, grzybami... Możliwości jest naprawdę wiele, jednak niezależnie od tego, co do niej dorzucimy, jeżeli baza wyjdzie kiepska, całość się nie nada. Co dodać do jajecznicy, żeby była lepsza?
Jajecznica to banalnie prosty i szybki pomysł na pyszny, sycący i zdrowy posiłek. W najprostszej wersji wystarczy rozgrzać patelnię, wrzucić na nią trochę masła, następnie wbić jajka, delikatnie posolić i usmażyć wedle uznania. Schody zaczynają się w momencie, kiedy jesteś fanką wyjątkowo delikatnej i kremowej konsystencji, która nie będzie bezkształtną i półsurową papką.


REKLAMA


Zobacz wideo


Co dodać do jajecznicy, żeby była lepsza? Wystarczy szczypta
Przyrządzenie jajecznicy wydaje się prostym zadaniem. Jednak na co zwrócić uwagę, by wyszła idealnie kremowa i gęsta, ale przy tym dobrze wysmażona, bez surowych elementów? Ważne są dwa aspekty, czyli odpowiednia technika oraz składniki. Czego będziesz potrzebować do przyrządzenia solidnej porcji dla dwóch osób?


6 jajek,
łyżki masła,
szczypty soli.


Ponadto zaopatrz się jeszcze w 1/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Dodając ją do jajecznicy, sprawisz, iż jej konsystencja będzie idealna, czyli odpowiednio gęsta, wilgotna i pełna smaku. Ponadto ryzyko, iż się rozwarstwi, spadnie praktycznie do zera.
PORADA! Zamiast skrobi ziemniaczanej możesz użyć 1 łyżki śmietany. Ważne jednak jest, aby dodać ją niemal na samym końcu smażenia, po czym całość wymieszać.


Idealnie kremowa, ale rozwarstwiona jajecznica Jajecznica. Fot. Archiwum prywatne


Jak zrobić dobrą jajecznicę na patelni? Przepis krok po kroku
Nie tylko składniki, ale także technika smażenia jajecznicy, ma ogromne znaczenie. jeżeli nie lubisz dobrze wysmażonej, pamiętaj o tych prostych zasadach. Sposoby są dwa, jednak w gruncie rzeczy różnią się jednym etapem.


Na zimną patelnię wrzuć masło. Włącz mały ogień, by zaczęło powoli się roztapiać.
W miseczce dokładnie roztrzep jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Masę jajeczną wylej na ciepłą patelnię. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Dzięki temu jajka nie zetną się zbyt szybko.
Gdy jajecznica zyska dobrą konsystencję, od razu przełóż ją na talerzyk.


Inna metoda polega na rozdzieleniu białek od żółtek. W drugim kroku do miski wbij tylko białka i wymieszaj je z mąką. Następnie przełóż na patelnię, porządnie wymieszaj, dodaj żółtka, ale nie rozbijaj ich niemal do samego końca. Zrób to dosłownie minutę przed zdjęciem z ognia. Dzięki temu jajecznica będzie kremowa, zaś żółtka delikatnie rozlane, zupełnie jak w jajku na miękko. W jakiej formie jajka zjadasz najchętniej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału