Bez mąki, bez glutenu, a przez cały czas chrupiące i pyszne!

codojedzenia.pl 2 tygodni temu

Fałszywe bułki bez mąki to pomysł, który zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne bułki na zakwasie, jednak w rzeczywistości nie zawierają ani grama mąki. To idealne rozwiązanie dla osób poszukujących pieczywa bezglutenowego, o obniżonej ilości węglowodanów i z dużą porcją błonnika.

Fałszywe bułki bez mąki, które wyglądają jak na zakwasie

Coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni, szukając zdrowszych alternatyw dla tradycyjnego pieczywa. Dzięki sprytnym składnikom takim jak siemię lniane, płatki owsiane czy nasiona, można uzyskać puszyste, chrupiące i pełne smaku wypieki, które do złudzenia przypominają klasyczne bułki na zakwasie. A przy tym są lekkostrawne i świetnie wpisują się w dietę low carb czy bezglutenową.

W tym wpisie podzielę się z Tobą prostym przepisem krok po kroku, za pomocą którego przygotujesz te niezwykłe bułki w swojej kuchni. Gwarantuję, iż ich smak i wygląd pozytywnie Cię zaskoczą!

Fałszywe bułki bez mąki – mniej węglowodanów, więcej smaku na co dzień

Jak powstały te bułki? To proste! Przygotowałam je z mąki migdałowej, białek jaj i mielonej łuski babki płesznik, która w tym przepisie świetnie zastępuje gluten. Dzięki temu bułki trzymają formę, są elastyczne i mają przyjemną strukturę. A sama babka płesznik to dodatkowo świetne źródło błonnika – i tego składnika w tym pieczywie na pewno nie brakuje.

Do tego są puszyste w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie z masłem i dżemem, jak i w roli małej kanapki do pracy.

Prosto, zdrowo i bez wyrzutów sumienia

Fałszywe bułki bez mąki przygotujesz zaledwie w kilka minut, z kilku prostych składników, które pewnie masz już w kuchni. Dzięki mące migdałowej i babce płesznik są pełne błonnika, sycą na długo i nie obciążają tak, jak tradycyjne wypieki z mąki pszennej. Co więcej, pomagają stabilizować poziom glukozy we krwi, więc nie musisz obawiać się nagłych skoków insuliny. To świetna alternatywa, kiedy masz ochotę na świeże pieczywo, ale chcesz zadbać o zdrowie i mniej węglowodanów w swojej diecie.

Fałszywe bułki bez mąki

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 45 min 45 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

200 g mąki migdałowej blanszowanej

70 g zmielonej łuski babki płesznik, (fiberhusk)

3 białka kurze

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

350 ml wrzącej wody

50 g pestek słonecznika

Przygotowanie:

  1. Ubić pianę na sztywno. Na koniec dodać ocet i krótko zmiksować.
  2. Do miski odważyć mąkę migdałową oraz zmielone łuski babki płesznik. Dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać trzepaczką. Wsypać do piany i energicznie wymieszać, wlewając wrzącą wodę. Mieszać, aż utworzy się kluska, następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać do połączenia. Najlepiej użyć asystenta kuchennego z mieszadłem.
  3. Po przestudzeniu ciasta uformować bułki o wadze około 70 g. Bułki mogą być nieco nierówne, ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. W razie potrzeby spłaszczyć.
  4. Układać bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez około 45 minut. Ważne, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ bułki mogą opaść.
  5. Upieczone bułki ostudzić i przechowywać w lodówce do 5 dni. W razie potrzeby można zamrozić. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie

Idź do oryginalnego materiału