Babcia zawsze oprószała tym owoce. Farsz nie wypływał z pierogów

shareinfo.pl 4 dni temu
Zdjęcie: pierogi


fot. screen Youtube / @ZuTischbeiKsenia

Pierogi to propozycja obiadowa, którą niemal każdy Polak zna i kocha. Można je modyfikować i podawać z najróżniejszymi farszami. Co więcej, z ciastem też warto zaszaleć i przygotować je np. z mąki razowej. Pierogi z owocami częściej robimy latem i jesienią, bo mamy dostęp do malin, jagód, truskawek, jabłek i wielu innych surowców. Niestety, takie nadzienie ma tendencję, by wypłynąć na zewnątrz podczas gotowania. Jak uniknąć pustych pierogów? Dowiedz się!

Delikatne ciasto mączne i soczyste wypełnienie to coś, czemu trudno się oprzeć. Nim zaczniesz lepić pierogi, poznaj patent, który ochroni nadzienie przed wypłynięciem. Zapobiegnij kulinarnej katastrofie!

Farsz wypływa z pierogów – najczęstsze powody

Krawędzie ciasta mogą być nieumiejętnie doklejone, a przez szczelinę farsz po prostu ucieka. Zbyt wodniste owoce także mogą być przyczyną „awarii” kuchennej. Wypływają one w trakcie obróbki cieplnej, rozwarstwiając pierogi. Podczas pracy nad ciastem i farszem, a także przy składaniu pierogów dopilnuj szczegółów, a obiad się uda.

Trik babci na zawsze szczelne ciasto pierogowe

Owoce bez nadmiaru wilgoci
Umyj owoce np. truskawki i umieść na ręczniku kuchennym, aby wciągnął nadmiar wody.

Posypka
Owoce oprósz białą mąką lub skrobią – ona zwiąże soki i zagęści przyszły farsz.

Na koniec zlep krawędzie ciasta i dociśnij widelcem, a będą trzymać owoce w ryzach.

Pierogi będą estetycznie prezentować się na talerzu. A najważniejsze, iż w każdej sztuce znajdziesz tyle farszu, ile wcześniej schowałeś.

Idź do oryginalnego materiału