Orzechy włoskie pełne wartościowych składników odżywczych są doskonałym dodatkiem do wielu potraw (również mięsnych), a także aromatycznych wypieków. Ponadto to świetna opcja na zdrową przekąskę między posiłkami. Mogą być w domu zawsze pod ręką, jeżeli tylko zadba się o odpowiednie warunki do ich przechowywania. Wiele osób o tym zapomina, a potem jest złych, iż ich zapasy zjełczały.
Przechowywanie orzechów włoskich — najważniejsze kwestie
Zapas łuskanych orzechów włoskich to łatwy dostęp do ultrazdrowej przekąski, zawsze, gdy najdzie ochota. Kto jednak choć raz próbował trzymać je w swojej kuchni, wie, iż nie jest to wcale tak proste. Już po kilku dniach mogą stać gorzkie, zjełczałe i nieprzydatne do niczego. Niestety dzieje się tak, jeżeli przechowywane są w nieodpowiednich warunkach.
I choć gromadzone w łupinach mogą przetrwać bardzo długo, łuskane gwałtownie tracą wszystko, co najlepsze, jeżeli nie zadba się o kilka szczegółów. Przede wszystkim należy je porządnie osuszyć, gdyż choćby lekka wilgoć może doprowadzić do pojawienia się na nich pleśni. Sprawdzonym sposobem, jest wysuszenie ich w piekarniku nagrzanym na 50-60 st. C.
Ponadto ważne jest miejsce ich przechowywania. Ważne, by unikać światła, które sprzyja szybszemu jełczeniu tłuszczów, a także nadmiernego zimna, ale też i ciepła. Dobrym pomysłem nie są również plastikowe pojemniki, które tworzą środowisko doskonałe do generowania nieprzyjemnych zapachów. Zdecydowanie lepszym wyborem są szklane słoiki, które można szczelnie zamknąć.
Zobacz także: Zawsze wrzucam to do słoika z suszonymi grzybami. Wystarczy odrobina, by nie spleśniały
Jak przechowywać orzechy włoskie? Nie jełczeją przez wiele miesięcy
Zatem, w jaki sposób przechowywać orzechy, by swoim smakiem i adekwatnościami odżywczymi zachwycały przez długi czas? Z pomocą przyszła moja babcia, która zdradziła mi niezawodny patent. Banalny w wykonaniu, a pozwala trzymać łuskane orzechy włoskie przez długi czas.
To stary, ale skuteczny trik, który nie ma sobie równych. Mowa o wsypywaniu soli na dno słoika z orzechami. Choć brzmi odrobinę nietuzinkowo, sprawdza się doskonale jako naturalny pochłaniacz wilgoci. W ten sposób orzechy dłużej zachowują swoją chrupkość, adekwatności i aromat, a żadna pleśń nie jest im straszna. Ponadto sól działa jak naturalny konserwant, co tylko sprzyja dłuższemu przechowywaniu orzechów włoskich.
Wystarczy na dno czystego i suchego słoika wykonanego ze szkła, wsypać łyżkę soli kuchennej. Na nią pozostaje wysypać obrane, wysuszone i ostudzone orzechy włoskie. Szczelnie zakręcony słoik najlepiej przechowywać w suchym miejscu, niewyeksponowanym na nadmierne działanie światła. Dobrym rozwiązaniem będzie spiżarnia. Dzięki temu orzechy włoskie można trzymać choćby przez kilka miesięcy.
Zobacz też:
Zrób to ze sztucznymi kwiatami przed pójściem na cmentarz. Będą wyglądały jak nowe miesiącami
Zapominasz o tym, pijąc siemię lniane? Tylko sobie szkodzisz
Wszyscy myślą, iż ten grzyb jest trujący. Tymczasem w sosie to niebo w gębie













