Orkisz to stara odmiana pszenicy, którą znano już w starożytności. Zboże to wraca do łask, bo ma dobry wpływ na układ trawienny i często jest lepiej tolerowane niż zwykła pszenica. Chleb orkiszowy zawiera więcej błonnika, białka i minerałów, a do tego ma przyjemny, lekko orzechowy smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Chleb orkiszowy na drożdżach - szybki i prosty sposób na domowy wypiek
jeżeli nie masz zakwasu, nic straconego. Chleb orkiszowy na drożdżach jest łatwy do zrobienia i świetnie nadaje się na początek przygody z domowym pieczeniem.
Wystarczy tylko mąka orkiszowa, drożdże, woda, sól i odrobina oliwy. Ciasto można wyrobić manualnie lub mikserem z hakiem. Po krótkim wyrastaniu, chleb trafia do piekarnika - a po 40 minutach mamy pachnący, ciepły bochenek, którego zapach będzie roznosić się po całym domu. Koniecznie musicie go upiec!
Przepis na chrupiący chleb orkiszowy z ziarnami
Lubisz, gdy chleb ma chrupiącą skórkę i interesujące dodatki? jeżeli tak, to koniecznie musisz upiec chleb orkiszowy. Przepis, który przygotowaliśmy, z pewnością przypadnie ci do gustu. Do ciasta warto dodać pestki dyni, słonecznika, siemię lniane lub czarnuszkę. Ziarna można wmieszać do środka albo posypać nimi wierzch chleba. Sam zdecyduj, jak wolisz.
Do przygotowania chleba orkiszowego z ziarnami będziesz potrzebować takich składników jak:
Mąka orkiszowa (typ 630 lub 700) - 500 gramów;
Ciepła woda - 300 mililitrów;
Świeże drożdże - 25 gramów;
Sól - 1,5 łyżeczki;
Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
Ziarna - 3-4 łyżki.
Na początku w misce mieszamy mąkę, sól, drożdże oraz ziarna. Następnie do całości dajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy go do foremki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) i pieczemy przez około 40 minut do momentu, aż skórka będzie złocista. Gotowe!
Chleb orkiszowy - przepisy, które musisz wypróbować!
jeżeli polubisz pieczenie chleba, to koniecznie eksperymentuj z różnymi wersjami. Dostępne w sieci przepisy na chleb orkiszowy są naprawdę różnorodne. Możesz upiec go na jogurcie, z miodem, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Możesz też łączyć mąkę orkiszową z innymi - np. żytnią. Niektóre osoby dodają też kefir lub maślankę, co nadaje chlebowi delikatny, lekko kwaśny posmak. Koniecznie wypróbuj kilka wersji i zdecyduj, która najbardziej ci smakuje!
Upieczenie chleba w domu to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale też duża satysfakcja. Zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu to coś, czego nie da się podrobić. A świadomość, iż wiemy dokładnie, co znajduje się w naszym bochenku - bez konserwantów, spulchniaczy czy dodatków, to inwestycja w nasze zdrowie.
Chleb orkiszowy to zdrowa, smaczna i coraz bardziej popularna alternatywa dla zwykłego pieczywa. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu każdy może go upiec w swojej kuchni. Wybierz przepis na chrupiący chleb orkiszowy z ziarnami, klasyczny chleb orkiszowy na drożdżach, albo sięgnij po inne interesujące przepisy na chleb orkiszowy. Przekonaj się, iż pieczenie chleba jest dziecinnie proste!
Zobacz też: Proste ciasto z kajmakiem bez okazji. Za każdym kolejnym razem smakuje jeszcze lepiej













