Babcia pokazała, jak zrobić kulki z mleka. Tylko 3 składniki. Można zjeść i po 7 dniach

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Domowy twarożek w formie kulek przypominających mozzarellę? Babcia Natura pokazała, iż to możliwe. Wystarczą mleko, ocet i zioła, by stworzyć kremowy dodatek do makaronu lub kanapek. Przepis można łatwo modyfikować, także w wersji na słodko.
Pani Barbara, w sieci znana jako Babcia Natura, prowadzi profile w mediach społecznościowych i na YouTube. Za ich pośrednictwem dzieli się z internautami codziennością życia na wsi i w zgodzie z naturą, ale przede wszystkim sprawdzonymi, zdrowymi przepisami. Na ostatnim filmiku pokazała, jak w banalny sposób zrobić "domową mozzarellę". Od włoskiego klasyka różni się jednak konsystencją - jest bardziej kremowa.


REKLAMA


Zobacz wideo Niecodzienna tortilla z serka wiejskiego


Czy da się zrobić "mozzarellę" ze zwykłego mleka? Potrzebujesz trzech składników
Do przygotowania kulek z mleka potrzebujesz tylko trzech składników: mleka (butelkowanego ze sklepu, ale nie może być UHT), octu jabłkowego i suszonych ziół. Te ostatnie możesz spokojnie pominąć. najważniejsze są proporcje. Na litr mleka będą ci potrzebne 3 łyżki octu. Babcia Natura do przygotowania kulek wykorzystała chude mleko, dlatego dodała też oliwę z oliwek, którą można zastąpić odrobiną śmietany. jeżeli jednak użyjesz mleka o wyższej zawartości tłuszczu, nie jest to konieczne.


Jak zrobić kulki z mleka? Przepis na domowy serek
Do zagotowanego gorącego mleka wlej ocet jabłkowy i suszone zioła (doskonale sprawdza się bazylia, oregano, ale możesz dodać swoje ulubione). Mieszaj łyżką, aż wytrąci się gęsty serek. Przecedź wszystko przez gazę, porządnie odciśnij twarogową masę od serwatki. Dodaj oliwę (opcjonalnie) i odrobinę soli. Wyrabiaj masę, aż będzie łatwo odchodzić od rąk, a na koniec uformuj kulki.


Nie znałam wcześniej czegoś takiego.
Można te kulki zrobić z suszonymi pomidorami, będą super
- czytamy w komentarzach pod filmem. Jak wykorzystać mleczne kulki? Babcia Natura radzi, by smarować nimi kanapki albo dorzucać do makaronu, podobnie jak klasyczną mozzarellę. W solance (proporcje to 1 łyżeczka soli na 1 litr wody) mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. jeżeli wolisz je w wersji na słodko, sól zastąp odrobiną cukru, pomiń zioła, a gotowe kulki zjedz od razu, bez przechowywania w solance.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału