Knedle są smacznymi, gotowanymi kluskami, które możesz jeść na słodko albo na wytrawno w zależności od preferencji. zwykle przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego i nadziewa owocami, a później podaje z masłem, cukrem i cynamonem.
Jesienią koniecznie zrób je w wersji z sezonowymi owocami. Jeśli sięgniesz po sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami węgierkami, które łatwo odchodzą od pestki i są bardzo soczyste, cała rodzina będzie wypraszać cię o dokładkę.
Może cię zainteresować: Do tego ciasta nie potrzebujesz grama mąki. Wychodzi puszyste jak obłoczek
Trwa sezon na śliwki węgierki. Zrób z nimi knedle, a rodzina oszaleje z zachwytu
Sezon na śliwki węgierki w Polsce trwa od sierpnia do października, jednak ich główny zbiór przypada na koniec września. Korzystaj więc z okazji, aby zrobić pyszne sezonowe danie obiadowe na słodko, jakim są ziemniaczane knedle śliwkowe na ciepło.
Przepis na knedle śliwkowe jest słodkie jest banalnie prosty, więc powinnaś poradzić sobie z ich przygotowaniem, choćby jeżeli masz dwie lewe ręce do gotowania. Zadbaj jednak o dobrą jakość owoców. Powinny być dojrzałe, soczyste i jędrne, aby posiłek nie wyszedł zbyt kwaśny. Rozpoznasz je po lekko zmarszczonej, matowej skórce przy ogonku.
Czytaj również: Mówią, iż to najzdrowsza ryba na świecie. Polacy prawie nie jedzą
Babciny przepis na knedle ze śliwkami. Jak zrobić je krok po kroku?
Przepisów na knedle ze śliwkami w internecie jest co nie miara. Najlepiej jednak sięgać po te sprawdzone z babcinego notesu, oparte na prostych i sprawdzonych składnikach, które są także łatwo dostępne w sklepach.
Knedle ze śliwkami - składniki:
- śliwki węgierki - 220 g
- ugotowane ziemniaki - 450 g
- surowe ziemniaki - 200 g
- mąka pszenna -100 g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- jajko - 1 duże
- cynamon - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- cukier puder - odrobina
- masło - wedle uznania
Jak zrobić knedle ze śliwkami? Na początek dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą, przekrój je na połówki i pozbądź się pestek. Tak przygotowane owoce włóż do miski, przypraw cynamonem, cukrem i wymieszaj. Odłóż na bok na 5 minut po to, aby owoce zdążyły puścić soki.
Ziemniaki ugotuj do miękkości (450 g) i zrób z nich gładkie puree. W innym naczyniu 200 gramów surowych ziemniaków zetrzyj drobno na tarce, odciśnij z nadmiaru wody, a później przełóż do ugotowanych kartofli.
Do ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wyrób ciasto tak, aby było jednocześnie zwarte i delikatne. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego średniej wielkości kulki, każdą lekko spłaszcz i na środek nałóż trochę śliwek z cukrem i cynamonem. Później szczelnie zalep je tak, aby nadzienie nie uciekło podczas gotowania.
W dużym garnku ugotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i zacznij wrzucać do środka knedle. Gotuj je przez 3 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię, a później wyłów na talerz, podaj z masłem lub cukrem pudrem.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt bez mąki. Wychodzi lekki, puszysty i rośnie do nieba
To najprostsze ciasto z jabłkami. Zrobisz je w 10 minut bez miksera
To jogurtowe ciasto z miodem to smak jesieni. Banalne, a smakuje jak z cukierni













