Aloo gobi to indyjskie danie wegetariańskie, składające się z kalafiora i ziemniaków. Jest sezon na młode ziemniaki, postanowiłam więc to wykorzystać. Dawno temu zrobiłam także wersję klasyczną aloo gobi, ale dość lichą w przyprawy, co jednak było błędem. Dzisiejsza wersja jest o niebo lepsza, bo jest na większym wypasie. Potrawa może nie wygląda za ciekawie, ale jest genialna w smaku. Zróbcie koniecznie.
Składniki:
1 mały kalafior
10 młodych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor bez skóry
pół łyżeczki curry
ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
pół szklanki wody
olej rzepakowy
sól
pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
(przepis na 3 porcje)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy. Na dużą patelnie (lub o ile macie, do garnka z powłoką teflonową) wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego wszystkie przyprawy i smażymy jakieś 30 sekund. Dorzucamy do tego pokrojonego w kostkę pomidora, kalafiora, ziemniaki i wodę, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw (u mnie trwało to około 20 minut), od czasu do czasu mieszając. Podajemy z poszatkowanymi ziołami.