Ajran: Bałkański sekret zdrowia i urody. Spotkasz go w Podlaskiem!

ddb24.pl 5 godzin temu
Podlaskie nie bez powodu nazywane jest Białym Zagłębiem. To wszystko dlatego, iż w naszym regionie królują produkty mleczne. Tu mieszczą się największe polskie mleczarnie, a lokalni producenci dostarczają im mleko od podlaskich krów. Czy w tym sielskiej scenerii jest miejsce na egzotykę z Arabii? Ależ tak. Coraz popularniejszy staje się ajran: turecki przysmak mleczny, który jest również popularny na Bałkanach. Szukasz zdrowego i orzeźwiającego napoju, który doda energii i pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie? Odpowiedzią może być ajran – tradycyjny bałkański przysmak, który zyskuje coraz większą popularność w Polsce, a co ważne, jest produkowany również na Podlasiu! Ten lekko słony i kwaskowaty napój na bazie jogurtu i wody to prawdziwa bomba witamin i minerałów. W 100 gramach ajranu znajdziemy zaledwie około 65 kalorii, a w zamian dostarczymy organizmowi cenne białko, żywe kultury bakterii oraz szereg minerałów, takich jak żelazo, wapń, cynk i sód, a także witaminy C, A, D i E oraz witaminy z grupy B. Co istotne, ajran nie zawiera chemicznych dodatków, cukru czy barwników, co czyni go znacznie zdrowszą alternatywą dla popularnych słodzonych napojów.

Choć ajran pochodzi z Turcji, jego popularność rośnie również w Polsce, a mieszkańcy województwa podlaskiego sięgają po niego częściej od kiedy pojawił się jego lokalny odpowiedni. To Ayran produkowany przez podlaską Spółdzi
Idź do oryginalnego materiału