Już w ten weekend (12-14 grudnia) odbędzie się 5. Akademicki Jarmark Bożonarodzeniowy. Fordoński kampus Politechniki Bydgoskiej zamieni się w świąteczną krainę z wieloma atrakcjami: wesołym miasteczkiem, pełną gamą wystawców, kolejką św. Mikołaja czy degustacjami potraw.
Od pięciu lat przed świętami kampus Politechniki Bydgoskiej staje się miejscem, w którym można poczuć magię i przygotować się do przeżywania z bliskimi tego wyjątkowego czasu. W dniach 12-14 grudnia 2025 roku w Fordonie, przy ulicy Kaliskiego 7 odbędzie się już piąty jarmark bożonarodzeniowy. Przygotowania do wydarzenia realizowane są już od kilku tygodni: w piątek, 5 grudnia rektor PBŚ prof. Marek Adamski uruchomił świąteczne iluminacje, a wcześniej ustawiono stoiska dla wystawców.
– Świąteczne kramy wypełnią się wyjątkowym rękodziełem, oryginalnymi prezentami, pięknymi dekoracjami i aromatycznymi, bożonarodzeniowymi przysmakami. To doskonała okazja, by znaleźć coś wyjątkowego pod choinkę – i to prosto od lokalnych twórców – podkreśla uczelnia. Jednym z nich jest bydgoska Manufaktura Słodyczy Karmelowa Kraina, która w tym roku obchodzi 10-lecie funkcjonowania na bydgoskim rynku.
Jarmarkowi towarzyszy świąteczne wesołe miasteczko, w którym na gości czekać będą kolorowe karuzele, wesołe kolejki, ślizg, autodrom i najprawdziwsza ciuchcia św. Mikołaja. Wydarzenie uświetniają występy artystyczne, zarówno dzieci z fordońskich przedszkoli, jak i chóru akademickiego PBŚ. W niedzielę, 14 grudnia odbędą się pokazy kulinarne w wykonaniu Agaty Jędraszczak (Kuchnia Agaty) połączone z degustacjami. Ważna informacja dla rodziców i ich dzieci: w piątek, sobotę i niedzielę, w holu głównym w budynku A będzie można spotkać Świętego Mikołaja.
Przy okazji piątkowej wizyty na świątecznej imprezie, będzie można wziąć udział w spotkaniu z pisarzem Robertem Małeckim – autorem m.in. książki „Zmora” czy serii o policjantach z bydgoskiego Archiwum X. Zaplanowano je w Bibliotece PBŚ (budynek Regionalnego Centrum Innowacyjności, za wesołym miasteczkiem) o godzinie 16:00. – Porozmawiamy o tworzeniu intryg, inspiracjach i planach autora. Będzie też możliwość zdobycia autografu. Wstęp wolny – zaznaczają organizatorzy.
5. Akademicki Jarmark Bożonarodzeniowy w Fordonie na kampusie Politechniki Bydgoskiej. Harmonogram
Piątek (12 grudnia 2025)
15:00 – oficjalne otwarcie Jarmarku
15:15-15:45 – Przedszkole Niepubliczne BAJKA
16:10-16:45 – Przedszkole nr 43 „U Krecika Szybownika”
17:15-18:15 – SPLĄT
18:30-19:30 – Studio wokalne MDK5
Sobota (13 grudnia 2025)
12:30-12:45 – Taneczny Krąg
13:00-13:45 – Anglojęzyczne Przedszkole Niepubliczne SMYKI
14:00-14:30 – Przedszkole Niepubliczne OLILudki
15:00-15:30 – Emilka Kawala, piosenki świąteczne
16:00-16:45 – Schola parafialna Boże Nutki
17:00-17:45 – Peterson
18:00-19:00 – Chór Akademicki Politechniki Bydgoskiej + NIESPODZIANKA
Niedziela (14 grudnia 2025)
Agata Jędraszczak – bożonarodzeniowe pokazy kulinarne połączone z degustacją!
13:00 – krem buraczkowy z mlekiem kokosowym i imbirem
14:00 – zupa grzybowa z serową grzanką z żurawiną
15:00 – sałatka śledziowa z miodowym sosem
16:00 – rozgrzewający napój korzenny
17:00 – kutia pełna bakalii i miodu
Jarmark bożonarodzeniowy w Fordonie. Lista wystawców
- Takie moje – Katarzyna Markowska – ozdoby i świąteczne dekoracje
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Pruszcz – wędliny
- Graffe HANDMADE – biżuteria z żywicy epoksydowej
- Manufaktura Słodyczy Karmelowa Kraina – słodycze
- Smaki Podhala – oscypki
- kwiaty & dekoracje
- Anielsky Jacek Anioł – ozdoby i świąteczne dekoracje
- Słodka Manufaktura Magdalena Pyra – krówki
- Firma Usługowa Klonowska Magda – czekolada na gorąco, herbata zimowa, zapiekanka, frytka belgijska, giga pajda ze smalcem
- Pasieka Wędrowna – miody odmianowe, produkty pszczele i świece z wosku pszczelego
- Mucza Lucza – frytki belgijskie, nachosy, zapiekanki robione na świeżo
- Woskowa Jagoda – świeczki sojowe
- Ice Cheesecake
- Decokraina – ozdoby i świąteczne dekoracje
- Gofry świąteczne w stylu amerykańskim z dodatkami, zapiekanki, hot dogi – Krzysztof Weselski
- ProPark – sprzedaż choinek | świerk pospolity, świerk srebrzysty, jodła kaukaska
- Burgery jak dawniej
- Piekarnia Grzymały – pierniki na miodzie i ciasta świąteczne
- E.M. Chabowscy – soki, powidła
- Gospodarstwo Rolne Swędrowscy – mleko krowie surowe, sery podpuszczkowe smakowe, ser podpuszczkowy wędzony, twaróg, gzik, jogurt naturalny, gorąca czekolada, desery mleczne
- KGW Michalin – gęsina, pierogi, ciasta, chleb, czarnina
- KGW Trzcinowy Dąb w Dąbrówczynie – barszcz z uszkami, bigos, ciasta domowe
- Pasieka Kuś – miody odmianowe
- Marta Balcerak – bigos, barszcz, paszteciki, krokiety, pierogi
- Pasieka Rodzinna Wnuk&Bacia – miody odmianowe, miody kremowane z dodatkami, pyłek, pierzga, propolis
- Zakład Mięsny KWIECIŃSCY – wędliny wieprzowe i z dziczyzny
- SPECJAŁY SPOD STRZECHY Adam Siadak – przysmak chrzanowy, octy
- Renata Osojca RHD – gęsina, półgęsek
- Zagroda Szlędaki – wędliny z wołowiny i dziczyzny oraz wędzone ryby
- Magiczne Słoiki Agnieszka Grajewska – soki, konfitury, sosy, kiszonki, octy, gorące napoje
- Marek Klonecki RHD – wędliny











