Kanapka z prosciutto z pysznym bazyliowym aioli to moje ostatnie odkrycie – serio, nie sądziłam, iż zwykła kanapka może smakować aż tak wakacyjnie. Kuchnia śródziemnomorska zdecydowanie króluje u mnie o tej porze roku – pełna słońca, kolorów i smaków, które od razu poprawiają humor! Kanapka z prosciutto to taka wypaśna wersja klasyka: znajdziecie w niej cieniutkie plasterki prosciutto, soczyste pomidory, kremową mozzarellę i domowe bazyliowe aioli, które robi całą robotę.
Kanapka z prosciutto, która robi wrażenie – smak lata w każdym kęsie!
Idealna na leniwe śniadanie na balkonie, szybki lunch albo małe co nieco do kieliszka białego wina. Prosta, ale efektowna – i tak dobra, iż znika szybciej niż zdążę zrobić zdjęcie.
Już na samą myśl o tej kanapce ciekła mi ślinka – serio, wiedziałam, iż będzie sztos. Jest w niej wszystko, co lubię, a aioli postanowiłam zrobić na bogato – z domowego majonezu. Akurat piekłam moje niskowęglowodanowe bułki i zostały mi żółtka, więc pomyślałam: idealna okazja, żeby zrobić majonez od zera specjalnie z myślą o tej kanapce z prosciutto i bazyliowym aioli.
No bo jak aioli, to wiadomo – czosnek musi być! Do tego sok z cytryny, trochę musztardy dla charakteru i oczywiście świeże liście bazylii, której mam teraz taki urodzaj. Rośnie mi jak szalona na parapecie, więc przydało jej się strzyżenie. Aioli wyszło kremowe, aromatyczne i totalnie uzależniające – idealne do tej wypasionej kanapki ale też mięsa, czy warzyw z grilla
Prosciutto, bazyliowe aioli i magia – kanapka, której nie zapomnisz!
Prosciutto, bazyliowe aioli i mozzarella – to kanapka, której nie zapomnisz, obiecuję! Uwielbiam takie jedzonko, pełne smaku i prostych składników, które razem robią wow. No i nie ukrywam – robienie kanapek to dla mnie czysta frajda. Zwłaszcza tych inspirowanych włoską kuchnią, bo włoskie kanapki to sztos nad sztosy.
Zazwyczaj stawiam na klasyki – ciabatta albo focaccia, wiadomo, chrupiąco i klimatycznie. Ale dziś postanowiłam trochę pokombinować i wrzuciłam wszystko na kromkę pszenno-żytniego chleba na zakwasie. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Lekko kwaskowy chleb świetnie zagrał z kremowym aioli i słonawym prosciutto. Czasem warto wyjść poza utarte ścieżki – choćby w kanapkach.

Kanapka z prosciutto i bazyliowym aioli
DrukujSkładniki:
120 g mini mozzarella
150 g prosciutto
1 duży pomidor
kilka listków roszponki
6 kromek chleba na zakwasie lub innego pieczywa
Bazyliowy sos aioli
3 żółtka
150 ml oleju rzepakowego
250 ml liści świeżej bazylii
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
- Żółtka zmiksować, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, aż powstanie majonez.
- Liście bazylii drobno pokroić i przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, pokrojony czosnek oraz musztardę. Całość zmiksować na gładką pastę.
- Zmiksowaną bazylię dodać do majonezu, doprawić solą i dokładnie wymieszać – tak powstaje bazyliowe aioli.
- Kromki chleba rozłożyć, na każdej ułożyć sałatę i polać aioli. Następnie rozłożyć mozzarellę, prosciutto i plastry pomidora. Przykryć drugą kromką chleba i przekroić na pół. Smacznego!