Zwykła kanapka? Nie tym razem! Prosciutto, aioli i bazyliowe szaleństwo

codojedzenia.pl 22 godzin temu

Kanapka z prosciutto z pysznym bazyliowym aioli to moje ostatnie odkrycie – serio, nie sądziłam, iż zwykła kanapka może smakować aż tak wakacyjnie. Kuchnia śródziemnomorska zdecydowanie króluje u mnie o tej porze roku – pełna słońca, kolorów i smaków, które od razu poprawiają humor! Kanapka z prosciutto to taka wypaśna wersja klasyka: znajdziecie w niej cieniutkie plasterki prosciutto, soczyste pomidory, kremową mozzarellę i domowe bazyliowe aioli, które robi całą robotę.

Kanapka z prosciutto, która robi wrażenie – smak lata w każdym kęsie!

Idealna na leniwe śniadanie na balkonie, szybki lunch albo małe co nieco do kieliszka białego wina. Prosta, ale efektowna – i tak dobra, iż znika szybciej niż zdążę zrobić zdjęcie.

Już na samą myśl o tej kanapce ciekła mi ślinka – serio, wiedziałam, iż będzie sztos. Jest w niej wszystko, co lubię, a aioli postanowiłam zrobić na bogato – z domowego majonezu. Akurat piekłam moje niskowęglowodanowe bułki i zostały mi żółtka, więc pomyślałam: idealna okazja, żeby zrobić majonez od zera specjalnie z myślą o tej kanapce z prosciutto i bazyliowym aioli.

No bo jak aioli, to wiadomo – czosnek musi być! Do tego sok z cytryny, trochę musztardy dla charakteru i oczywiście świeże liście bazylii, której mam teraz taki urodzaj. Rośnie mi jak szalona na parapecie, więc przydało jej się strzyżenie. Aioli wyszło kremowe, aromatyczne i totalnie uzależniające – idealne do tej wypasionej kanapki ale też mięsa, czy warzyw z grilla

Prosciutto, bazyliowe aioli i magia – kanapka, której nie zapomnisz!

Prosciutto, bazyliowe aioli i mozzarella – to kanapka, której nie zapomnisz, obiecuję! Uwielbiam takie jedzonko, pełne smaku i prostych składników, które razem robią wow. No i nie ukrywam – robienie kanapek to dla mnie czysta frajda. Zwłaszcza tych inspirowanych włoską kuchnią, bo włoskie kanapki to sztos nad sztosy.

Zazwyczaj stawiam na klasyki – ciabatta albo focaccia, wiadomo, chrupiąco i klimatycznie. Ale dziś postanowiłam trochę pokombinować i wrzuciłam wszystko na kromkę pszenno-żytniego chleba na zakwasie. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Lekko kwaskowy chleb świetnie zagrał z kremowym aioli i słonawym prosciutto. Czasem warto wyjść poza utarte ścieżki – choćby w kanapkach.

Kanapka z prosciutto i bazyliowym aioli

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 10 min 10 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

120 g mini mozzarella

150 g prosciutto

1 duży pomidor

kilka listków roszponki

6 kromek chleba na zakwasie lub innego pieczywa

Bazyliowy sos aioli

3 żółtka

150 ml oleju rzepakowego

250 ml liści świeżej bazylii

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Żółtka zmiksować, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, aż powstanie majonez.
  2. Liście bazylii drobno pokroić i przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, pokrojony czosnek oraz musztardę. Całość zmiksować na gładką pastę.
  3. Zmiksowaną bazylię dodać do majonezu, doprawić solą i dokładnie wymieszać – tak powstaje bazyliowe aioli.
  4. Kromki chleba rozłożyć, na każdej ułożyć sałatę i polać aioli. Następnie rozłożyć mozzarellę, prosciutto i plastry pomidora. Przykryć drugą kromką chleba i przekroić na pół. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału