
Jeśli Twój krem zamiast idealnie gładki staje się niejednolity i grudkowaty oznacza to, iż prawdopodobnie się zwarzył. Pomimo nieapetycznego wyglądu, w dalszym ciągu jest on bezpieczny do spożycia. Są jednak sposoby, dzięki którym można przywrócić jego pierwotny wygląd, tak aby i na torcie prezentował się perfekcyjnie. Przeczytaj i dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i jak uratować już zwarzony krem.
Najczęstsze przyczyny
Zwarzonym nazywamy krem, który w wyniku ubijania lub mieszania składników uległ rozwarstwieniu, tworząc ziarnistą, przypominająca twarożek konsystencję. Do najczęstszych powodów takiego stanu rzeczy zalicza się: zbyt dużą różnicę temperatur dodawanych do siebie produktów, zbyt długi proces miksowania lub nieodpowiednie tempo łączenia składników ze sobą. Co prawda, można spożywać zwarzony krem, ale z pewnością jego wygląd i konsystencja nie będą dla nikogo satysfakcjonujące.

Jak naprawić zwarzony krem?
Zwarzony krem nie tworzy estetycznej warstwy dekoracyjnej na torcie, dlatego wiele osób w takiej sytuacji go po prostu wyrzuca i zabiera się za robienie kremu od nowa. Nie jest to jednak konieczne. Zwarzony krem można uratować w bardzo prosty sposób. Wystarczy przełożyć go do garnka i podgrzewać na małym ogniu unikając zagotowania. Do gorącej mieszanki należy dodać uprzednio przygotowaną z zimną wodą, napęczniałą żelatynę i blendować przez maksymalnie 1-2 minuty. Następnie masę należy przelać do naczynia i przykryć folią spożywczą, tak aby bezpośrednio stykała się ona z jego powierzchnią oraz pozostawić do schłodzenia na kilka godzin. Po tym czasie krem wystarczy ponownie ubić i wyłożyć na dekorowany tort.

Sposoby przeciwdziałania
Aby zapobiec warzeniu się kremu, należy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę dodawanych do siebie składników — różnica nie powinna być duża, najbezpieczniej będzie, jeżeli wszystkie produkty będą miały podobną temperaturę. Podczas miksowania trzeba też dokładnie obserwować zachowanie kremu i uważać, żeby nie robić tego za długo lub na zbyt wysokich obrotach. Warto pamiętać również o stopniowym dodawaniu kolejnych produktów, ponieważ dodanie wszystkich składników jednocześnie może powodować warzenie się kremu.