Poznaj najlepszą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, która smakuje wyjątkowo. Idealna, gdy sezon na pomidory w pełni. Doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad. Jestem pewna, iż zachwyci każdego.
Pomidorówkę możesz zrobić na bazie wczorajszego rosołu. W swoim przepisie podam jednak jak od początku krok po kroku zrobić pyszną, domową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Poza sezonem taką zupę możesz ugotować z pomidorów z puszki lub domowych pomidorów ze słoików na zimę.
Zupa pomidorowa z pomidorów – składniki:
Kaloryczność – około 75 kcal w 100 ml.
- 800 g porcji rosołowych (u mnie z indyka)
- 2,5 litra wody
- 1,5 kg pomidorów (u mnie malinowe) poza sezonem z puszki lub domowych ze słoików
- 250 g marchewki (3 średnie sztuki)
- 100 g pietruszki
- kawałek pora
- kawałek korzenia selera
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 listki laurowe
- 2 płaskie łyżeczki soli
- bazylia do posypania na talerzu (świeże listki lub suszona)
- dodatkowo ugotowany makaron lub ryż
- opcjonalnie kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% lub słodkiej 30 – 36% do zabielenia zupy
Zobacz również prostą i szybką zupę pomidorową z przecieru.
Sposób wykonania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów
Do zrobienia pomidorówki potrzebne nam będą przede wszystkim: większy garnek du ugotowania zupy, mniejszy garnek do ugotowania ryżu lub makaronu, miska do zaparzenia pomidorów, ostry nóż i deska do krojenia oraz sito.
Zanim przystąpisz do ugotowania zupy, przeczytaj cały opis. Podaję w nim wskazówki oraz zamienniki produktów.
Krok 1 – gotuję wywar z mięsa i warzyw
Zrobienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów rozpoczynam od ugotowania esencjonalnego wywaru na mięsie drobiowym. o ile masz rosół lub bulion z poprzedniego dnia to pomiń ten krok.
Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Do gorącej wody wrzucam porcje rosołowe (mogę to też być podudzia, udka lub skrzydełka drobiowe) i gotuję już na niedużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na minimalny, aby tylko lekko bulgotało i gotuję przez 1 godzinę. Podczas gotowania na wierzchu wytrąca się szum z gotowanego mięsa. Zbieram go dzięki łyżki cedzakowej i usuwam.
Gdy wywar się gotuje, obieram i kroję warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w talarki.
Kawałek korzenia pora obieram i płuczę w wodzie. Kawałek pora także płuczę w wodzie.
Po 60 minutach gotowania się mięsa, do wywaru wrzucam przygotowane warzywa. Dodaję także przyprawy: sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego oraz listki laurowe. Wszystko gotuję jeszcze przez 30 minut na minimalnym ogniu, aby tylko lekko bulgotało.
Krok 2 – przecedzam bulion na sicie i dodaję pomidory
Po 30 minutach gotowania, cały wywar przecedzam na sicie. Dzięki temu pozbywam przypraw i niechcianych warzyw. Do klarownego wywaru dodaję jedynie marchewkę oraz kawałki mięsa (usuwam skórki i kości).
Pomidory zaparzam w misce lub garnku z wrzącą wodą przez około 2 minuty. Następnie odcedzam i zalewam zimną wodą. dzięki nożyka wykrawam zielone końcówki i usuwam skórkę, która praktycznie schodzi sama.
Obrane pomidorki kroję w drobną kostkę około 1 – 1,5 cm i wraz z sokiem wrzucam do ugotowanego wywaru. Pomidorki szykuję, gdy kończę gotować wywar. Dzięki temu sprawnie przechodzę z wywaru do gotowania zupy pomidorowej. Poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki lub domowych pomidorów ze słoika na zimę.
Po dodaniu pomidorów, gotuję na niedużym ogniu przez około 30 – 40 minut i co jakiś czas mieszam. W tym czasie kawałki pomidorków rozpadną się w zupie. Pod koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję przypraw. Gdy konsystencja zupy mi odpowiada, zdejmuję z ognia i rozlewam na talerze.
Podaję z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem. Wierzch dekoruję lub posypuję bazylią, która świetnie smakuje do pomidorów. Zupa jest przepyszna i w okresie gości u mnie na niedzielnym obiedzie zamiast rosołu. Zdjęcia nie odwzorowują koloru, aromatu, ani cudownego smaku świeżych pomidorów. Gorąco polecam i życzę smacznego!
Wskazówki
- Do zupy możesz też dodać podsmażone na patelni na cienkiej warstwie tłuszczu 2 – 3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Wystarczy podsmażyć przez około 30 sekund, aż się lekko zarumieni. Do czosnku możesz również dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, którą trzeba zeszklić na średnim ogniu przez około 3 – 5 minut.
- Korzystając z powyższej wskazówki, możesz ugotować wegetariańską zupę bez mięsa. Wystarczy do podsmażania cebulki i czosnku dodać 4 – 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
- Zupę pomidorową możesz zabielić śmietaną. Śmietanę słodką 30 – 36% możesz wlać bezpośrednio do garnka lub na talerz. Natomiast kwaśną śmietanę 18% musimy zahartować. W tym celu do salaterki wlewa kilka łyżek gorącej zupy, dodaję śmietanę i wszystko mieszam do połączenia. Tak zahartowaną śmietanę wlewam ciurkiem do zupy i cały czas mieszam. Dzięki temu śmietana nie zważy się. W podobny sposób możemy dodać 1 lub 2 łyżki mąki, która doskonale zagęszcza zupę.
- Zupę pomidorową podaję z ryżem lub makaronem. Gotuję oddzielnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podaję bezpośrednio na talerz. Ponieważ w garnku z zupą ryż i makaron puchnie.
- Zupa w garnku przechowywane w lodówce bez śmietany, ryżu lub makaronu dłużej zachowuje świeżość.