Składniki:
2 nieduże cukinie
Bulion drobiowy
Cebula
Czosnek
Jogurt naturalny
Groszek ptysiowy lub grzanki
Bazylia i majeranek
Sól i pieprz
Olej
Przygotowanie:
Gotujemy około litr bulionu, obieramy czosnek i rozgniatamy,
następnie myjemy dokładnie cukinie i kroimy w kostkę, nie obieramy, ponieważ skórka nada zupie
intensywny, zielony kolor. Pokrojoną cukinię i czosnek podsmażamy przez kilka
minut na gorącym oleju, pod sam koniec posypując je suszonym majerankiem i
bazylią, około jednej płaskiej łyczki każdej przyprawy. Podsmażoną cukinię
wrzucamy do przygotowanego wcześniej bulionu, mieszamy, dodajemy łyżkę jogurtu
naturalnego i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Całość
miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, podajemy z
groszkiem ptysiowym, albo grzankami.
Smacznego!