Choć do lata zostało jeszcze sporo czasu, wiele osób już teraz zaczyna pracować nad swoją sylwetką. Ćwiczenia to jednak nie wszystko, ponieważ za zrzucanie wagi odpowiadają przede wszystkim zmiany w jedzeniu. Nie oznacza to jednak, iż musisz cały czas jeść sałatki i surowe warzywa. Warto postawić na smaczne, sycące posiłki, ale przygotowywane ze zdrowych składników. jeżeli szukasz dania, które doskonale sprawdzi się na śniadanie lub lekką kolację, to koniecznie spróbuj tych jogurtowych placuszków. Ostatnio stały się hitem w mediach społecznościowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Pomysły na śniadanie. Co można zrobić ze skyra naturalnego?
Kilka lat temu Polacy docenili skyr, czyli tradycyjny islandzki wyrób mleczarski, bardzo podobny w smaku i konsystencji do gęstego jogurtu. Zwykle produkuje się go z odtłuszczonego mleka, dzięki czemu zawiera niewielki procent tłuszczu, a przy tym jest bogaty w białko. Z tego powodu dietetycy często zalecają ten wyrób swoim klientom. W sklepach można go dostać zarówno w formie jogurtu naturalnego, jak i smakowego, na przykład waniliowego. To świetna baza do domowych deserów, owsianek i co interesujące - placków. Media społecznościowe zalała fala przepisów na skyrowe placuszki, które są nie tylko bardzo smaczne, ale też pożywne i proste w wykonaniu. Składniki, jakich potrzeba, to:
150 gramów jogurtu waniliowego typu skyr (jedno opakowanie),
30 gramów mąki pszennej lub owsianej (zdrowszy zamiennik),
jedno jajko,
10 gramów budyniu waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
odrobina aromatu waniliowego,
ulubione owoce, konfitura lub cukier puder,
oliwa do smażenia.
Zobacz też: Prosty i szybki sposób na obiad. Puszyste racuchy z jabłkami jak u babci
Jak zrobić placuszki skyrowe? Prosty przepis na każdą porę dnia
Przygotowanie pożywnych placków ze skyra jest bardzo proste i szybkie. W kuchni spędzisz zaledwie 15 minut.
Na początek do miski przesiej mąkę, następnie dodaj skyr i jajko. Wymieszaj całość.
Dodaj sproszkowany budyń waniliowy, proszek do pieczenia, aromat i ponownie wymieszaj na gładką masę. Zamiast budyniu możesz też użyć smakowej odżywki białkowej.
Wysmaruj patelnię cienką warstwą oliwy i rozgrzej całą powierzchnię. Następnie nałóż łyżkę ciasta, formując go na kształt placka. Smaż przez około dwie minuty, a gdy zauważysz na placku bąbelki, przewróć go ostrożnie na drugą stronę. Smaż ponownie przez dwie minuty.
Na gotowe placki nałóż ulubione owoce, na przykład borówki, truskawki lub banany. Możesz do smaku dodać trochę konfitury lub posypać danie cukrem pudrem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.