Stół to najważniejszy mebel w domu, to przy nim gromadzi się cała rodzina, choćby jeżeli tylko na jeden posiłek. Kolacja to dobra okazja do wspólnych rozmów na temat marzeń i planów. Nie zawsze jest czas na przygotowanie posiłku, dlatego dzień wcześniej warto przygotować małe zapasy. Sałatka szwajcarska oraz pyszne ciasto brzoskwiniowe idealnie się do tego nadają. Listę składników oraz dokładne przepisy prezentujemy poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Sałatka szwajcarska - co kupić? Oto lista produktów
Plusem tej sałatki jest niewątpliwe bardzo prosty i dostępny skład, który przekłada się na mix znanych i lubianych smaków. Dzieci nie zawsze lubią kulinarne eksperymenty, dlatego z pewnością docenią to proste danie. Przygotuj kartkę i długopis lub zrób po prostu print screena i ruszaj na zakupy!
szynka konserwowa - 200 g,
ser żółty - 150 g,
ogórki konserwowe - 4 sztuki,
natka pietruszki - 1 garść,
majonez - 1 łyżka stołowa,
jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe,
musztarda - 1 mała łyżeczka,
sól i pieprz do smaku
Sałatka szwajcarska - przepis krok po kroku
Oto prosty przepis na sałatkę szwajcarską:
Szynkę należy pokroić w cienkie paski (warto wiedzieć, iż nie musi to być szynka konserwowa, sprawdzi się tu każdy rodzaj szynki choćby z indyka czy kurczaka).
Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do przygotowania sałatki warto zaprosić najmłodszych, z czasem dzieci będą mogły same odtworzyć szwajcarską kolację.
W małej misce łączymy majonez z jogurtem naturalnym oraz musztardą i dokładnie mieszamy.
Tak powstały sos mieszamy z szynką, serem i ogórkami i doprawiamy pieprzem i solą.
Na koniec całość dekorujemy natką pietruszki.
Sałatka szwajcarska z mortadelą według przepisu Magdy Gessler
Mortadela to przysmak z dawnych czasów, który teraz powraca w formie dodatku. Sałatka Szwajcarka z mortadelą Magdy Gessler zdobyła sławę na szklanym ekranie, a teraz może pojawić się także w Twojej kuchni. Oto przepis:
Lista składników:
cienkie paski mortadeli - 350 g,
cienkie paski sera szwajcarskiego 350 g,
plasterki ogórków marynowanych w occie - 5 sztuk,
tarlaki z 1 cebuli,
drobno posiekany szczypiorek - 1 łyżka stołowa,
sól i pieprz,
Lista składników na sos:
majonez 3 łyżki stołowe,
marynata z ogórków konserwowych - 3 łyżki stołowe,
musztarda - 1 łyżka stołowa,
Przygotowanie:
Zaczynamy od mieszania pokrojonej mortadeli z serem, ogórkami i cebulą.
Następnie z podanych wyżej składników należy przygotować sos, który doprawiamy pieprzem i solą.
Na koniec sałatkę polewamy sosem, a przed samym podaniem dekorujemy posiekany szczypiorek.
Słodki deser szwajcarski - ciasto brzoskwiniowe
Po sycącej sałatce można sięgnąć po coś słodkiego. Ciasto brzoskwiniowe można zjeść po kolacji i zapakować na drugi dzień do szkoły lub do pracy. Oto lista składników oraz przepis:
Składniki:
brzoskwinie z puszki - 20 dag,
mleko - 1 litr
masło - 25 dag,
cukier puder - 1 szklanka,
śmietanka 30% - 2 szklanki,
żółtko z jajka - 4 sztuki,
galaretka owocowa - 1 opakowanie,
biszkopty - 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Zagotuj mleko i dodaj do niego śmietankę z roztrzepanym żółtkiem, podgrzewaj całość na małym ogniu, aż do utworzenia twarożku, który należy odcisnąć na gazie.
W kolejnym kroku ucieraj pozostałe żółtka z cukrem pudrem i dodawaj powoli wystudzony twarożek.
Tortownicę wyłóż biszkoptami i wyłóż na nie powstały krem, wierzch przykryj owocami z puszki i zalej galaretką, następnie wstaw do lodówki.
Placek podawaj po tym jak galaretka stężeje.
Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa