Kurkuma jest przyprawą, która znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Można dodawać ją do różnych dań, w tym do zupy, aby podbić jej zdrowotne adekwatności i urozmaicić smak. Przedstawiamy przepis na to proste danie obiadowe.
Dlaczego warto dodawać kurkumę do zup?
Kurkumę warto dodawać do zup, ponieważ nadaje im korzenny posmak z nutą ostrości. Poza tym dzięki niemu dania zyskują obłędny aromat i piękny, żółty kolor.
Tę przyprawę poleca się dodawać do zup również ze względu na adekwatności zdrowotne. Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Pomaga przy problemach skórnych, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Oprócz tego ma dobry wpływ na stawy, usprawnia pracę wątroby i polepsza odporność. Oczywiście nie możemy zapomnieć o adekwatnościach odchudzających. Ta przyprawa przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do zrzucania nadprogramowych kilogramów.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kotewka — starożytne superfood w nowoczesnej kuchni, jak ją wykorzystać
Składniki na odchudzającą zupę z kurkumą
Lista składników do zrobienia odchudzającej zupy z kurkumą jest długa, jednak większość stanowią warzywa i przyprawy. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok.
Coraz więcej dyskontów ma w sprzedaży korzeń kurkumy, który warto wykorzystać do tego dania. Możemy też użyć jej zmielonej postaci, czyli tradycyjnej przyprawy.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy z kurkumą? Oto dokładna lista:
- 500 ml buliony warzywnego;
- 1 puszka mleczka kokosowego;
- 3 marchewki;
- 2 bataty;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka imibiru;
- sól, pieprz wedle uznania.
Przepis na zupę z kurkumą
Żeby zrobić odchudzającą zupę, na początek musimy podsmażyć w garnku cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli, to dodajemy czosnek, kurkumę i imbir. Całość smażymy i jednocześnie mieszamy przez 2 minuty.
Następnie dorzucamy jeszcze obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz marchewki. Całość ponownie smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W kolejnym kroku wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy wywar. Gotujemy go około 20 minut na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Potem dolewamy jeszcze mleczko kokosowe i całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy wywar na krem. Na koniec dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Tak przygotowaną zupę możemy udekorować pietruszką albo kolendrą. Dobrze smakuje z grzankami, które dodatkowo możemy posypać odrobiną parmezanu lub czosnkiem.
Zobacz też:
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze
Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia